Hopp til innhold

Så får du ut dina högtalares optimala prestanda

Tips & Trick om
högtalare

Dina högtalare spelar mycket bättre när du placerar dem omsorgsfullt och månar om detaljerna. Det allra bästa är att det mesta går att ordna gratis eller för en ganska liten slant. Här följer liten samling tips och trick som kan få dina högtalare att prestera optimalt.

1. INSTALLATION OCH PLACERING

Titta i manualen för att se hur tillverkaren rekommenderar att du placerar dina högtalare för att få optimalt resultat. Det här kan variera en aning mellan olika tillverkare. Exempelvis rekommenderar B&W att deras högtalare vinklas in mot din lyssningsposition, medan DALI-högtalare är gjorda för att spela rakt fram. Som tumregel rekommenderar Hi-Fi Klubben att du placerar dina högtalare så att diskanten hamnar någorlunda i öronhöjd när du sitter och lyssnar. Diskantens höga toner är väldigt riktningsbestämda och därför hur du dem allra bäst om du har dem direkt i öronhöjd.

Golv- och stativhögtalare spelar i regel bäst om du ställer dem med lite avstånd till väggen bakom och väggen vid sidan om högtalaren. Om du ställer dem alltför nära en vägg kan du få en överdriven och mullrande bas, särskilt om du ställer högtalaren i ett hörn. Börja med ett avstånd på 15–20 cm till väggen bakom och prova dig fram. 

Om du vinklar in högtalarna mot din lyssningsposition kan ljudet både förbättras och försämras beroende på hur ditt lyssningsrum och dina högtalare är beskaffade. Här vinner du på att experimentera. Vi rekommenderar att du börjar med att placera högtalarna så att de utgör två av hörnen i en liksidig triangel så att avståndet mellan högtalarna är lika långt som det är från varje högtalare till den plats där du sitter och lyssnar. Med den här uppställningen som utgångspunkt kan du sen göra justeringar utifrån hur rummets inredning och dina personliga preferenser spelar in.

Om högtalarna står för tätt går du miste om stereoperspektivet. I värsta fall kommer det att låta som att du lyssnar i mono, alltså som om det bara är en enda högtalare som står och spelar. Om de står för långt ifrån varandra får du ett ”hål” i mitten, så att ljudbilden inte hänger ihop ordentligt.

2. INSPELNING

Alla nya högtalare ska ”spelas in”. Det är lite som med ett par nya skor som du helst ska gå in lite innan de sitter perfekt. Gummiupphängningarna på elementen och de elektroniska komponenterna i högtalarna ändrar sig en smula när högtalaren har spelat ett tag. Sen kommer du plötsligt att uppleva hur högtalaren spelar mer spelar upplöst, med bättre bas och med ett friare ljud.

Som tur är kommer den här lilla förbättringen helt av sig själv. Det enda du behöver göra är att spela en massa musik. Den rekommenderade inspelningstiden står angiven i högtalarmanualen, men du kommer att uppleva förbättringar redan efter några få timmar. Om du vill påskynda processen är det här ett bra tillfälle att hälsa på några avlägsna släktingar. Då behöver du bara ratta in en musikkanal på radion, skruva upp volymen och ge dig iväg.

 

Tips: Om du vill hålla dig väl med dina grannar kan du under en nonstop-inspelning ställa de två högtalarna med fronterna tätt mot varandra och byta plats på plus- och minus-kabeln på den ENA högtalaren (se punkt 4). Då upphäver bastonerna från de två högtalarna varandra (motfas), och du kan spela högt utan att störa omgivningen. Ett trick som är särskilt användbart om du bor i lägenhet – men kom bara ihåg att vända rätt kabeln igen efteråt!

3. AVKOPPLING OCH STABILITET

En högtalare ska kunna avge sin energi så exakt som möjligt. Därför ska den stå HELT fast, så att den vibrerar så lite som möjligt. Om högtalaren står ojämnt och ostadigt kommer den att röra sig med musiken, och kabinettet kommer att ”äta upp” en stor del av energin. Det förstör det fina ljud du har betalat för.

När högtalaren står stadigt har energin bara en väg att ta, och det är ut mot dig. Då får du dynamik, punch och klarhet i ljudet. För att uppnå det här kan du till exempel placera högtalarna på de spikes som medföljer eller ställa dem på stabila stativ. En del stativ kan fyllas med sand för att bli extra stabila och den möjligheten kan du lika gärna använda dig av.

I en hylla kan du med fördel placera högtalaren på små gummikuddar så att möbeln inte sjunger med när musiken spelar. Om du hänger högtalaren på väggen är det viktigt att använda en upphängning som är styv och stabil. Om du använder ett integrerat ”nyckelhålsfäste” ska högtalarnas bägge nedersta hörn stödja mot väggen, gärna med gummikuddar emellan.

4. KABLAR

Vi rekommenderar alltid att du tar med en vettig kabel i beräkningen när du lägger upp budgeten för ditt högtalarköp. Det går att ordna för en vettig peng, och en bra högtalarkabel ger dig hörbart bättre ljud än någon tunn lampsladd eller liknande. Det här gäller både stora och små anläggningar.

Bra anslutning är helt avgörande för signalen. När kabeln monteras i högtalare och förstärkare ska du därför försäkra dig om att kabeln är ordentligt fastskruvad. Kabeln ”sätter sig” i terminalen, så det är ofta en god idé att efterspänna när kabeln har suttit en månad eller två.

Högtalarkablarna ska helst inte vara för långa. Det har inte så stor betydelse om den ena kabeln är 2 meter och den andra är 4 – bara de inte är för långa. En lång högtalarkabel ger nämligen oundvikligen signalförluster. Generellt sett rekommenderar vi inte att man drar högtalarkablar längre än 15 meter. Om du absolut måste dra kablarna långt är det viktigt att kabeln har en viss tjocklek så att signalförlusten inte blir för stor. Fråga oss på Hi-Fi Klubben om du undrar vilken typ av kabel som passar bäst för ditt system.

Det är väldigt viktigt att förstärkarens ”plus” (röd) också träffar ”plus” på högtalaren, och att minus (svart) träffar minus. Det görs enklast genom att på förhand bestämma sig för att plus-sidan alltid är den sida av kabeln som har ”skriften” (det brukar bara vara skrift på ena sidan). Om du förväxlar plus och minus spelar dina högtalare i motfas, och både bas och ljudbild blir en salig röra.

Stäng förstärkaren när du tar bort eller ansluter kablar (t.ex. en minijack-kabel till mobilen). Annars riskerar du en kraftig ljudstöt som kan skada dina högtalare.

Obs! Om du använder kablar utan kontakter så var noga med att se till att inte någon enkelledare smiter utanför terminalen när du skruvar fast kabeln. De tunna koppartrådarna kan vara svåra att se, och en enda är allt som behövs för att kortsluta din förstärkare!

5. LJUDSTYRKA

Alla högtalare kan gå sönder om de utsätts för alltför hög ljudstyrka och för mycket förvrängning. De bästa verktygen för att undvika detta är dina egna öron och ett sunt förnuft. Prova att skruva upp rejält när du spelar genom dina högtalare, och lägg märke till när musiken börjar låta illa och förvrängd – och skruva sedan ner med detsamma!

Ha den här upplevelsen i bakhuvudet när det blir dags att spela högt – så lever dina högtalare garanterat längre. Tumregeln oavsett vilken förstärkare eller vilka högtalare du har lyder: Om det låter illa och ansträngt ska du skruva ner en aning! Se särskilt upp under fester, då bakgrundssorl, alkohol och danslust lätt kan fresta dig att dra på lite extra.

En del förstärkare har tonkontroller på fronten (bas/diskant/loudness). Det är i allmänhet en bra idé att ställa de här på 0/off, eller ännu bättre koppla ifrån dem helt med Tone Defeat/Source Direct (om förstärkaren har den här funktionen). Då får du den bästa ljudkvaliteten, samtidigt som högtalaren skyddas mot överbelastning orsakad av exempelvis ett uppskruvat basreglage.

Om det behövs kan du finjustera klangen från dina högtalare genom att till exempel ändra avståndet till väggen bakom, lägga en matta på golvet eller placera en bit skumgummi i basporten. Tänk på att många trådlösa högtalare också har tonkontroller och loudness, bara det att de är dolda i högtalarens app. Här gäller samma regler – optimal placering av högtalaren är alltid den bästa lösningen.

Slutligen kan det vara väl värt att ha i åtanke att många smällda högtalare gav upp på grund av att förstärkaren var för liten och för svag för att kunna styra högtalaren ordentligt. För många kommer det här som en överraskning, men en förstärkare som är för LITEN är faktiskt mycket farligare för dina högtalare än en dito som är för stark. Det är stor skillnad mellan de krav olika högtalare ställer när det gäller förstärkarens styrka, och vi är naturligtvis redo att hjälpa dig med att hitta en bra matchning.

 

HiFi Klubben

VI FINNS HÄR
FÖR DIG!

Vi sätter en stor ära i att du ska få det bästa ut av dina prylar. Meningen med en bra musikanläggning är ju att du kan luta dig tillbaka och njuta av det fina ljudet utan att behöva tänka på det tekniska. Om du fortfarande undrar över något eller har några frågor angående ditt nya köp, så tveka inte att kontakta oss. Kontakta din lokala Hi-Fi Klubben-butik eller vår kundservice – vi finns här för att hjälpa dig.
Hitta butik