Hopp til innhold

Varför subbasar i en
stereoanläggning?

Du behöver en subbas. Du vet det kanske inte än, men när du väl har provat att ha en subbas kopplad till din anläggning kommer du aldrig att vilja vara utan den igen. Det finns ingen högtalare som kan spela den djupa bas som finns i ett klassiskt orgelstycke eller den senaste techno-hiten. Även om du lyssnar på andra typer av musik kommer du fortfarande att uppleva att subbasen ger musiken mer driv, mer dynamik och mer liv.

Det blir också lättare att rigga dina högtalare. Du har kanske lagt märke till att stereobilden var fantastisk när dina högtalare stod längre in i rummet, men att basen var mycket bättre när du ställde dem närmare väggen. När du använder en subbas kan dina högtalare skapa den bästa stereo-illusion de kan uppbåda, medan subbasen tar hand om de låga frekvenser som får blodet att rusa.

Populära
subwoofers

Så placerar du din subbas

Att placera ut subbasen kräver ett annat tillvägagångssätt än när du placerar dina högtalare, men det är ganska enkelt och du kommer nog att tycka det är ganska kul. Tanken är att du ska få rummet att spela tillsammans med din subbas. Din subbas ska spela så lågt som möjligt, ditt rum ska förstärka den.

Börja med att placera subbasen i din lyssningsposition. Välj en låt med riktigt djup bas och spela den på en rimlig ljudnivå. Börja gå omkring. Du kommer att märka att basen låter fantastisk på en viss plats i rummet och nästan inte hörs alls på en annan plats. Din subbas är placerad ända nere vid golvet, så prova också att krypa omkring. Gå bort till stället där du tycker att din subbas skulle se bra ut. Är basen stram, kraftfull och tung? Fantastiskt! Är basen svag som om subbasen var avstängd? Bara lugn, prova ett annat hörn. Troligen kommer ljudet att låta fantastiskt i något av rummets hörn, vilket kommer att vara en bra plats för subbasen. Om du har svårt att höra kan du koppla ifrån dina högtalare så att de inte distraherar dig från ljudet från subbasen. Tänk på att behålla samma ljudstyrka om du gör så. Har du hittat en plats där din subbas låter bäst? Placera din subbas där, en liten bit från väggen.

Justera subbasen för dina högtalare med Room EQ Wizard

Nu när din subbas har en perfekt placering ska du justera den efter dina högtalare. Det finns två olika metoder för detta och vi ska förklara bägge. I den första spelar dina högtalare hela sitt frekvensområde medan subbasen spelar det som de inte kan hantera. Det mänskliga örat kan höra toner från 20 kHz ända ned till 20 Hz, men de lägsta frekvenserna finns normalt sett inte i musiken. Om du tittar på specifikationerna för dina högtalare kommer du att se att tillverkaren har mätt deras frekvensområde, dvs. de högsta och lägsta tonerna de kan spela. Till exempel kan DALI OPTICON 6 MK2 spela från 49 kHz ned till 30 Hz enligt manualen. I verkligheten begränsas det djupaste tonområdet av effekten på din förstärkare, storleken på rummet och placeringen av dina högtalare.

Du kan mäta responsen på ditt system med en mikrofon och justera subbasen därefter. Programmet Room EQ Wizard är en gratis app som du kan använda för att mäta alla möjliga saker hos ditt ljudsystem. Du behöver en ordentligt USB-mikrofon och ett mikrofonstativ. Ställ mikrofonen på din lyssningsposition och mät. Nu kan du se vid vilken frekvens dina högtalare slutar spela och var din subbas ska ta vid. Prova några olika inställningar för att se vilken delningsfrekvens (crossover) som ger den plattaste (mest linjära) responskurvan. Den kommer inte att vara helt perfekt ännu. Det är här programvara för rumskorrektion kommer in i bilden. Den här metoden fungerar också för att ställa in subbasens ljudstyrka i förhållande till högtalarnas.

Du kan också använda Room EQ Wizard till att mäta den fördröjning som finns mellan dina högtalare och din subbas, vilket kan vara en stor hjälp för att få systemet att låta sammanhängande och rent. Fördröjningen mellan högtalare och subbas har avgörande betydelse för ett fantastiskt ljud. Eftersom din subbas har sin egen förstärkare och sina egna inställningar har den en kort fördröjning innan den spelar. Att bara mäta avståndet mellan dina högtalare och din subbas tar inte höjd för detta.

Det och positionen i rummet, alltså en placering mycket närmare eller mycket längre ifrån din stol, gör stor skillnad. Ljudet från högtalarna ska träffa dina öron samtidigt som ljudet från subbasen så att det låter som ett system. Fördröjningen i ljudet kan också förstöra frekvensresponsen och skapa toppar och dalar. Det är inte alla förstärkare som har inställningar för fördröjningen, men om din har det så ska du se till att ställa in den korrekt innan du ställer in delningsfrekvensen och applicerar rumskorrektion.

Justera subbasen med örat

Kolla upp om din favorit-streamingtjänst har något album med testtoner i olika frekvenser och lyssna på dem vid en rimlig ljudnivå utan din subbas. Varje testton borde ha samma ljudstyrka, men i takt med att frekvensen kryper neråt kommer du att höra att ljudet blir svagare. Förr eller senare kommer du knappt att höra testtonen där du sitter. Notera vilken frekvens det rör sig om och ställ in subbasens delningsfrekvens på den. Nu kommer din subbas att filtrera bort alla signaler som är högre än den här frekvensen och bara spela dem som är lägre. Lyssna på testalbumet igen och justera subbasens ljudstyrka tills den låter lika kraftfull som dina högtalare. Hör du varje ton vid varje ljudstyrka? Fantastiskt! Om inte kan du prova att ställa in delningsfrekvensen lite högre så att högtalarna och subbasen överlappar varandra bara en liten aning.

Fördelen med den här metoden är att dina högtalare spelar som tillverkaren tänkt. Experter har lagt ner mycket möda på att utveckla och balansera dem, och du lägger bara till de frekvenser de inte själva kan hantera. Det kommer att ge dig ett varmt, fulländat ljud som du kommer att älska!

Delningsfrekvens/Crossover – ett smart sätt att dela upp de djupa tonerna mellan subbas och högtalare

Det finns ett annat sätt att ställa in din subbas, och om du har en förstärkare som har ett eget filter kan du även prova det. Nästan alla hemmabioförstärkare och de flesta stereoförstärkare kan göra detta. Tanken bygger på att det är väldigt svårt för dina högtalare att pressa fram de lägsta frekvenserna i ditt rum. Det är tufft även för de största och bästa högtalarna, och allt handlar om hur kraftfull din förstärkare är. Om du filtrerar bort de riktigt låga frekvenserna från dina högtalare öppnar de upp sig och låter mer avslappnade och dynamiska i mellanregistret och diskanten. Din subbas tar hand om basen och dina högtalare kan fokusera på att briljera med resten.

Populära
subwoofers

Det finns inte några fasta regler för vad som är en bra delningsfrekvens för subbasen, du måste själv lyssna och avgöra det. Börja vid 80 Hz, så att dina högtalare spelar allt ner till 80 Hz och stannar där. Din subbas kommer att spela allt från 80 Hz ner till botten i musiken. 80 Hz är lite lägre än den punkt då det mänskliga örat kan avgöra varifrån ljudet kommer. Det är bra, för det är inte meningen att du ska kunna lokalisera din subbas. Lyssna på dina favoritlåtar och börja med att lyssna på mans- och kvinnoröster. Jämfört med att dina högtalare spelar hela frekvensområdet – vilket de normalt sett gör – lägger du nog märke till att stereobilden är mycket bättre nu. Om du har stora högtalare med bra bas kan du prova att sätta delningsfrekvensen lite lägre. I slutändan ska dina högtalare och din subbas spela som en enhet där allt arbetar optimalt tillsammans.