HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Så väljer du rätt hörlurar

Allround eller special – vilken typ gillar du?

Ett par hörlurar kan följa dig överallt och fylla ditt liv och dina öron med bra musik. Vi hjälper dig att hitta rätt bland alla möjligheter så att du lättare hittar ett par som passar dig perfekt.

Förr i tiden var hörlurar bara något du hade på huvudet eller i öronen och kopplade till din mobil eller anläggning med en kabel. De olika modellerna fungerade mer eller mindre på samma sätt, så det handlade i stor utsträckning om stil och märke om du ville att dina lurar skulle återspegla din personlighet.

I dag är hörlurar olika så det förslår, och det har kommit mycket mer att välja mellan. Till exempel har Apple eliminerat minijack-utgången med iPhone 7, och både urvalet och försäljningen av trådlösa Bluetooth-hörlurar har fullkomligt exploderat.

Röststyrning av smartphone via hörlurarna har redan blivit verklighet, och Bluetooth har på rekordtid blivit ett seriöst alternativ som du kan använda både ute och hemma utan att behöva fundera över om ljudet är bra nog.

Det samma gäller snäckhörlurar (in-ear) som du i dag kan få med en ljudkvalitet som får även de mest kräsna entusiaster att le brett. Trådlösa in-ear-modeller är också på frammarsch, så snart kan du välja fritt från alla hyllor.

När du kommit fram till vilken typ av hörlurar och vilka funktioner du vill ha blir det mycket lättare att göra rätt val. Och här kommer såklart stil, design och pris in i bilden.

 

Allround ett par hörlurar till det mesta

Först och främst ska du välja om du vill ha ett par hörlurar som täcker in så många av dina behov som möjligt eller om du vill gå all-in på ett visst område, som sport, gaming, High End, DJ eller något annat.

Om du satsar på en allround-lösning kan du börja med att bestämma två saker:

  • Full storlek (over-ear/on-ear) eller öronsnäckor (in-ear)
  • Trådlöst eller kabel

Du har säkert redan på förhand bestämt om du är på jakt efter ett par lurar i full storlek eller om du ska ha ett par öronsnäckor. Så det valet lägger vi inte så mycket krut på här. När det gäller trådlös anslutning eller kabel finns det ett par saker som är värda att fundera på.

 

Trådlöst eller kabel det stora frågan

Trådlösa hörlurar ger fri rörlighet överallt, och ljudet kan vara av hög klass. Ett minus är att de drar batteri, både i sig själva och från telefonen via Bluetooth-sändaren. Därför ska du vara beredd på att dina hörlurar kan behöva laddas nästan lika ofta som du laddar din mobiltelefon om du inte vill riskera att det blir tyst i öronen. Men många trådlösa hörlurar har även kabelanslutning så att du har en plan B för vissa situationer.

En kabelansluten modell är å andra sidan alltid spelklar och drar inte batteri från telefonen på samma sätt som en trådlös modell. Om du kan leva med en kabel är det faktiskt en mycket enklare lösning, och eftersom du inte behöver någon elektronik i kabelanslutna hörlurar blir de också billigare.

Utöver Bluetooth finns det också vissa trådlösa hörlurar som är speciellt avsedda för att användas hemma tillsammans med din anläggning eller TV. Här kopplar du en separat sändare till anläggningen och sedan kan du röra dig fritt i ditt hem med dina hörlurar. Utöver att du slipper ifrån kabeln kan vissa av de här modellerna också ge dig bättre räckvidd och bättre ljudkvalitet än med Bluetooth.

 

Aktiv elektronisk brusreducering lugn och ro

Aktiv elektronisk brusreducering (ANC) är en genial liten funktion som blir mer och mer populär på hörlurar, särskilt de trådlösa modellerna. ANC fångar via en mikrofon in störande ljud från omgivningen och bekämpar dem genom att skicka in fasvänt ”motbrus” i musiksignalen. Det är otroligt effektivt, särskilt mot kontinuerliga ljud på tåg, flygplan och andra transportmedel där du är omgiven av motorljud och barnskrik.

En del nyare modeller har byggt ut ANC med smarta hjälpfunktioner, till exempel ”talk-through”, där du bara behöver trycka på en knapp för att höra vad stewarden, frun eller barnen försöker säga till dig.

ANC har inga nämnvärda biverkningar utöver att de drar lite ström, så det är verkligen en nyttig landvinning som kan förbättra din musikupplevelse i många situationer. En del av de här modellerna spelar dock sämre – eller inte alls – om batteriet tar slut. Det ska du ha i åtanke innan du tar dem med dig på en längre tur.

 

Android eller Apple iOS?

Nu har du kommit en bra bit på vägen i jakten på dina nya allround-hörlurar. För att träffa mitt i prick skal du bara få de sista detaljerna på plats. Det kan till exempel ha viss betydelse om du har en Apple- eller Android-telefon.

Kabelanslutna hörlurar har ofta en liten fjärrkontroll på kabeln så att du kan navigera i musiken och svara om det ringer. Om kontrollen är gjord särskilt för Apple kommer allting vanligtvis att fungera fint. Android-telefoner är däremot så olika att vissa funktioner – oftast volymkontrollen – kanske inte fungerar. Här finns nästan inget annat att göra än att komma in i butiken och prova. Men trådlös kontroll via Bluetooth fungerar däremot på samma sätt i alla telefoner. 

Som nämndes tidigare avlivade Apple minijack-anslutningen när de presenterade iPhone 7. Nu har chocken lagt sig och det har kommit en rad lösningar för dig som vill använda din iPhone med kabel. Apples egen Lightning-till-minijack-adapter medföljer telefonen, men den låter inte särskilt bra. Du förtjänar något bättre.

En lösning är att köpa någon av de nya hörlursmodeller som har Lightning-kontakt direkt på kabeln. Det finns redan en handfull att välja bland på marknaden, och fler är på väg. På så sätt kan du spela via kabel precis som du är van vid.

Du kan också välja en superkompakt mobil hörlursförstärkare som du ansluter till Lightning-porten. Den tar inte mycket mer plats än ett USB-minne, och sen kan du ansluta vilka hörlurar som helst via minijack precis som vanligt. Den här lösningen kan göra din smartphone (eller dator) till en musikspelare med äkta audiofila kvaliteter!

 

Batteri och speltid trådlös lyssning varar inte för evigt

Alla trådlösa hörlurar har en sak gemensamt, och det är att de går på ström. Strömmen kommer från ett inbyggt batteri som behöver laddas upp emellanåt. Trådlösa in-ear-modeller kan ha en batteritid på ända ner till 3 timmar medan modeller i full storlek kan räcka ända upp till 30 timmar eller mer.

Speltiden betyder väldigt mycket för hur du upplever användningen av dina hörlurar, så den kan vara väl värd att kontrollera innan du väljer trådlösa hörlurar. Batteritekniken går dock i rasande takt, så både speltid och möjligheter kommer utan tvekan att bli bättre och bättre efter hand som det dyker upp nya produkter.

 

Kom in och lyssna det betalar sig

På Hi-Fi Klubben tar vi ditt val av hörlurar lika seriöst som val av anläggning och högtalare. Därför vill vi gärna att du kommer in i vår butik och upplever de olika möjligheterna och modellerna.

När du provar ett par hörlurar och musiken strömmar i dina öron kommer du ganska snabbt att känna om de passar bra för dig. Det är nästan som att prova ett par nya skor – det ska både se rätt ut och kännas rätt.

Rätt hörlurar kommer att följa dig under åratal. Kom in och låt oss hjälpa dig att hitta dem!

 

Specialhörlurar för dig med särskilda önskemål

Det är inte alla uppgifter som klaras med en schweizarkniv eller allt-i-allo. Ibland behövs en specialist som är otroligt vass inom sitt eget fält. Det gäller även inom hörlurar, där speciella behov kräver en speciell lösning – med de fördelar och begränsningar detta innebär.

 


Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida