Hopp til innhold

Bluetooth, ANC, over-ear, in-ear, True Wireless – vad blir rätt för dig?

SÅ VÄLJER DU
TRÅDLÖSA HÖRLURAR

Alla pratar om trådlösa Bluetooth-hörlurar när det gäller musik från smartphone, laptop och andra bärbara apparater. Och det är ju skönt att slippa den irriterande kabeln – särskilt när ljudet och funktionerna hela tiden blir bättre och bättre och det inte kostar särskilt mycket extra att köra trådlöst.

Samtidigt finns det nu så många typer och modeller på marknaden att det kan vara värt att tänka efter en extra gång innan du greppar ett par trådlösa lurar i butikshyllan bara för att de har en snygg logga på sidan. Här kan du läsa lite om vad du särskilt ska tänka på.

Over-ear, on-ear eller in-ear – huvudvalet

Du har bestämt dig för att du absolut vill ha ett par trådlösa hörlurar. Nu är nästa steg att ta reda på vilken typ det ska vara. Det främsta valet du behöver göra är att bestämma dig för om du vill ha en modell i full storlek (over-ear/on-ear), eller om du ska ha en modell med öronsnäckor (in-ear/True Wireless).

Du kan få strålande ljud på bägge sätt, så egentligen handlar det väl bara om ifall du vill ha lurar som är stora och snygga eller om du föredrar ett par pyttesmå som du kan stoppa i fickan och ta med dig överallt?

Nej, riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Det finns nämligen en mängd praktiska aspekter att ta hänsyn till, och de kan vara helt avgörande för om du ska välja det ena eller det andra. Några exempel:

  • Är batteritiden lång nog för ditt behov?
  • Kan du spela musik via kabel om batteriet tar slut?
  • Behöver du aktiv brusreducering (Noise Cancelling/ANC)?
  • Klarar hörlurarna att du sportar eller tar med dem på resan?

 

Batteriet – livsviktigt för trådlösa hörlurar

Bland de många modellerna i full storlek finns de populära Argon SOUL2 och Denon AH-GC30 med 18 respektive 20 timmars trådlös speltid, där Denon-modellen dessutom har Noise Cancelling (ANC). Det här kan jämföras med de helt trådlösa Jabra Elite 65t som klarar 5 timmar, vilket faktiskt är ganska bra för att vara ett par True Wireless-lurar och via ett medföljande laddningsetui kan du tanka mer ström när du på språng.

Mellan dessa två ytterligheter hittar du trådlösa in-ear-modeller som sitter ihop via en kabel/nackbygel som innehåller batteriet och där batteritiden vanligtvis ligger på 10–12 timmar. Det kan vara en bra kompromiss för exempelvis resor, men i gengäld måste du leva med bygeln och kablarna till de två öronsnäckorna.

En typisk modell med inbördes kabel är MA750 Wireless från RHA som ger dig upp till 12 timmars trådlös speltid. 12 timmars batteritid hittar du till exempel MOMENTUM True Wireless från Sennheiser som är tillverkade i extra härliga material.

 

Tips: Börja med att bestämma dig för om du behöver 20–30 timmars batteritid eller om 2–3 timmar räcker. Om du reser mycket eller pendlar flera timmar om dagen så är många timmars batteritid ett måste. Om du å andra sidan ska använda dina hörlurar under den dagliga löpturen eller det sporadiska konditionspasset så är 2–3 timmar tillräckligt för de flesta. Den viktigaste frågan är kanske hur det blir i verkligheten, om du kommer ihåg att ladda dina hörlurar så ofta som det behövs. Om det så är varje dag eller ett par gånger i veckan – det ska ju göras.

Slut på ström – kan jag spela med kabel?

Om du inte kommer ihåg att ladda dina trådlösa hörlurar kommer batteriet förr eller senare att ta slut. Då är det slut med att spela trådlöst men det behöver inte betyda att det inte blir mer musik. På de allra flesta trådlösa over-ear- och on-ear-modeller hittar du nämligen en vanlig minijack-ingång så att du kan koppla in en kabel och spela vidare så länge du har ström i telefonen.

Argon POP2 och Beoplay H4 är modeller i full storlek i olika prisklasser som alla har det gemensamt att de även spelar fint med en hederlig gammal minijack-kabel. Men det här klarar i stort sett alla modeller.

Det är inte säkert att du får riktigt samma ljudkvalitet som när det fortfarande är ström i hörlurarnas batteri, men du kan åtminstone fortsätta att lyssna på musik. Kabeln är också en bra genväg om du vill spara batteri på din smartphone. Det drar nämligen ström både att skicka och att ta emot en trådlös Bluetooth-signal.

Med de trådlösa in-ear-modellerna får du klara dig utan möjligheten att koppla in en kabel. Om du får slut på batteri så tystnar musiken. Men det gäller även en del modeller i full storlek. Kolla därför upp den här detaljen i produktbeskrivningen om det här är något du tycker är viktigt.

Om du gång på gång ofrivilligt får tyst i öronen för att du har glömt att ladda dina hörlurar ska du nog fundera på en trådlös modell som även kan spela via kabel. Med andra ord en over-ear- eller on-ear-modell. Och om du blivit upp över öronen kär i någon av allt-eller-inget-modellerna kan du ju fundera på att ha ett par billiga snäcklurar med kabel i väskan som reserv. Då klarar du dig åtminstone tills du har tankat ström igen.

 

Noise Cancelling/ANC – stäng ute ljud från omgivningen

Flera trådlösa hörlurar – särskilt over-ear-modeller – har aktiv elektronisk brusreducering (Noise Cancelling/ANC) som dämpar störningarna från omgivningen så att du kan koncentrera dig på musiken. Det här är underbart, särskilt när du reser med tåg, buss eller flyg.

Noise Cancelling är en liten genialitet som blivit alltmer populär. Via en inbyggd mikrofon fångar dina hörlurar upp störande ljud från omgivningen och bekämpar dem genom att skicka in ett ”motbrus” i musiksignalen. Det är otroligt effektivt, särskilt mot kontinuerliga ljud på tåg, flygplan och andra transportmedel där du är omgiven av motorljud och barnskrik.

På HiFi Klubben kan du välja bland många snygga och testvinnande ANC-lurar, till exempel Denon AH-GC30, B&W PX7, Sony WH-1000XM3 och Beoplay H9. Här får du verkligen något av det bästa på marknaden, både när det gäller teknik, design och finish.

En del modeller har byggt ut ANC med smarta hjälpfunktioner, till exempel ”pass-through”, där du bara behöver trycka på en knapp för att höra vad stewarden, vännerna eller dina barn försöker säga till dig. ANC har inga nämnvärda biverkningar utöver att de drar lite ström, och de är en ytterst användbar landvinning som kan förbättra både din musikupplevelse, din koncentration eller känslan av lugn.

Det finns några enstaka in-ear-hörlurar med ANC, men funktionen leder till ökad batteriförbrukning, vilket redan utgör en begränsning i de små öronsnäckorna.

Om du reser mycket kan det absolut vara värt att fundera på ANC. Men det är viktigt att fundera på vilken typ som passar bäst för ditt behov. Behöver du en modell i full storlek som tar en del plats i bagaget, men i gengäld har lång batteritid? Eller ska den absolut få plats i fickan, med den korta batteritid som kommer på köpet?

 

Fyller lurarna mina behov både ute och hemma?

Som du nog kan ana är lurar i full storlek i regel överlägsna när det gäller batteritid och möjligheten att spela med kabel. Å andra sidan kommer du inte runt att de tar en del plats oavsett om de går att fälla ihop eller ej. Och det kan ju vara tämligen avgörande om du bara har ett handbagage eller ett par fickor som ska rymma allt kul du ska ha med dig.

Om du ser dig omkring på stan kommer du snabbt att upptäcka att väldigt många musikanvändare har anammat hörlurar i full storlek och ser dem som en oumbärlig accessoar. Stort ljud, schysta funktioner och snygg design är en svårslagen kombination. Men de stora modellerna kommer fortfarande till korta i en del situationer.

Styrkan hos de trådlösa in-ear-hörlurarna – särskilt helt kabelfria True Wireless-modeller – kommer fram vid de tillfällen då du ska röra dig mycket eller inte har plats till ett enda gram extra bagage. För sport och träning är de helt överlägsna, och här kan du välja mellan flera modeller som klarar både damm, sand och vatten och kan användas överallt. Om du cyklar med hjälm är det ganska givet att du behöver ett par in-ear-lurar.

Jabra är världskända för sina solida och välspelande sporthörlurar med inbyggd, röstbaserad coachfunktion och andra smarta finesser till sport. Elite 45e och Elite Active 45e är av typen där de två öronsnäckorna sitter ihop via en kabel. Om du vill att lurarna ska vara helt trådlösa (True Wireless) kan du välja Elite Active 65t eller Elite Sport 4.5H som kan nästan allt du kan önska av en trådlös träningskamrat.

In-ear-snäckorna med inbördes kabel eller nackbygel utmärker sig särskilt i det att de har längre batteritid än sina True Wireless-syskon. Många av dem har magneter på baksidan så att du på ett ögonblick kan ta ut dem ur öronen, klicka ihop dem och nästan bära dem som ett halsband.

Om du ska använda dina hörlurar i sammanhang där du ofta ska ta dem av och på – till exempel på jobbet – är det här faktiskt otroligt behändigt. Det går snabbt, och du riskerar inte att glömma var du la ifrån dig höger öronsnäcka senast.

En typisk modell med inbördes kabel är MA650 Wireless från RHA som ger dig upp till 12 timmars trådlös speltid.

Prova dina nästa trådlösa hörlurar på HiFi Klubben

Trådlöst är bra men bra ljud är också ett måste. Därför ska du självklart också ha möjlighet att provlyssna de olika möjligheterna innan du investerar i dina nya trådlösa hörlurar.

Passformen är också en avgörande faktor för en bra upplevelse – särskilt om du ska använda dina lurar under många timmar. Om valet faller på en in-ear modell är passformen i örat avgörande för en bra lyssningsupplevelse. Det här gäller inte minst om du ska använda dem när du sportar, där du inte vill att de trillar ur öronen mitt i en halvmara eller när du är på väg uppför en styv backe på din mountainbike.

På HiFi Klubben har vi ett stort urval av trådlösa hörlurar i hög kvalitet för alla behov, och du kan alltid komma in och uppleva ljudet, passformen och finishen med dina egna sinnen. Fattas bara annat – du ska ju trivas med dina hörlurar under lång tid framöver!

Sony WH-1000XM4 Trådlöst headset
Sony WH-1000XM4
Trådlöst headset
3 490:- / 3 990:- / st.