Hopp til innhold

Ta det första spadtaget ner i subbasens förunderliga värld.

SUBBAS
FÖR NYBÖRJARE

Var det länge sedan du åkte på en rejäl magsup? Det var synd. För det finns inget som att få en rejäl baskänga i magen från potent subbas. Här går vi kort igenom det viktigaste om subbasar och gör dig redo för att fullständigt tappa andan.

Vad är en subbas?

Subbasen är den där märkliga kusinen i hi-fi-familjen. Det är den fyrkantiga lådan som står i ett hörn och brummar. En subbas är nämligen en högtalare vars enda uppgift i tillvaron är att spela de djupaste bastonerna i din musik och de tyngsta explosionerna i dina filmer. Därför ser den lite annorlunda ut än de andra högtalarna i ett ljudsystem eftersom den bara ska återge de djupaste tonerna, alltså de vi kallar bastoner. 

”Men behöver jag över huvud taget en subbas?” När vi pratar om ett stereosystem kan svaret vara både ja och nej. Om du till exempel har ett par mindre högtalare kan det vara en riktigt god idé att komplettera med en subbas. På så sätt får du nämligen en komplett ljudbild – vilket små högtalare inte förmår att återge på egen hand. Har du redan ett par större högtalare som t.ex. ett par bra golvhögtalare är kanske inte en subbas helt nödvändig. 

Men om du vill se film och konserter med surroundljud är en subbas absolut nödvändig.  Film och konserter som är inspelade med surroundljud har nämligen ett separat basljudspår som du inte hör om du inte använder en subbas. I ett 5.1-surroundsystem syftar ettan på den separata subbaskanalen, som du alltså missar om du inte har en dedikerad subbas i ditt system. 

Hur fungerar en subbas?

I dag är så gott som alla subbasar aktiva. Det vill säga att de har en inbyggd förstärkare som är perfekt anpassad för det inbyggda baselementet. Att ha en inbyggd förstärkare här är väldigt smart eftersom den ger ett extra energitillskott just där det behövs som mest, nämligen i de djupaste frekvenserna. Det är de allra djupaste frekvenserna som verkligen kan vara en tuff utmaning för en ”vanlig” förstärkare. Därför är det alldeles förträffligt att delegera den här delen av arbetet till en separat förstärkare som är inbyggd i själva subbasen. 

Vill du veta mer?

Om din kunskapstörst inte har släckts kan du titta på den lite mer avancerade subbasvideon. Den går lite mer på djupet och gör dig till något av en expert på området. Självklart kan du också alltid fråga någon i din lokala Hi-fi Klubben-butik. Vi ska se till att du får första klassens magsup.