Hopp til innhold

Peder blev kär i vinyl redan som barn. Även idag är det många som faller för den.

VINYLEN
GÖR COMEBACK

Skivspelaren är en av de uppfinningar som blivit ikoner och aldrig blir omoderna. Digitaliseringen gjorde att den gick tillbaka, men nu är den på stark frammarsch och det har åter igen blivit trendigt att lyssna på LP-plattor – kanske för att ljudet håller bättre kvalitet.

På HiFi Klubben i Roskilde står det senaste nyförvärvet mitt i butiken – en sevärdhet som verkligen lockar kunder. Det är en gammal gul skivspelare från 1959, som vid en första anblick passar lika bra in i den topptrimmade butiken som en rostig Trabant hos en Audi-handlare. Trots det är butikschef Peder Andersen mäkta stolt över antikviteten som han har betalat 50 000 kronor för. Ögonen lyser när han berättar om den antika grammofonen, och han skulle nog kunna fortsätta i evigheter.

Vi återkommer till den gamla skivspelaren, för den är en symbol för musikindustrins utveckling och står inte minst för det mest oföränderliga och ursprungliga ljud man kan uppnå med en musikinspelning. "Det är nämligen just det vinyl kan erbjuda," berättar Peder Andersen, som haft en livslång kärlekshistoria med skivspelaren, och han är förtjust över att vinyl är på väg tillbaka. Vi har mött Peder Andersen för att prata om vinylens historia och om hur det kommer sig att skivspelaren med sin ikoniska status inte har dött ut, utan istället har gjort comeback de senaste åren.

Ett alternativ till Giro 413

Peder Andersen minns själv tydligt första gången han stiftade bekantskap med vinyl:

"Jag var fyra år gammal när min storebror tog med mig in på hans rum och visade mig en ny LP han hade köpt. Jag blev förvånad över att den var helt vit – det var så klart Beatles The White Album. Han visade bilder av Paul och John och sa att jag aldrig fick använda hans skivspelare när inte han var med. Det gjorde jag så klart ändå, och när jag satte på Ob-La-Di Ob-La-Da var jag helsåld."

Peder ler ett lyckligt leende vid minnet och berättar att intresset för ljud bara har blivit allt större och har kommit spela en viktig roll i hans liv. Till en början var det mest Beatles som gällde, men när han upptäckte Elvis Presley minns han klart och tydligt vilken stor hjälte han blev för honom:

"Han påminde ju närmast om de amerikanska superhjältarna, samtidigt som han blev en symbol för en helt ny ungdomskultur inom musik. Nu blev man tvungen att ha en skivspelare, för alternativet var Giro 413."

Sparkad från klädesbutik – anställd på HiFi Klubben

Intresset – eller passionen – för det ultimata ljudet växte, alla fickpengar gick åt till musikutrustning och LP-skivor, och för vänner och familj arrangerade Peder små ljudsessioner, som han kallar det. Han bjöd in dem i ett rum där han bjöd på exklusiva smakprov på musik som Peder hade satt ihop och spelade på sin skivspelare medan han oavbrutet berättade om varje platta och gav exempel på det perfekta ljudet:

"Det blev nästan en besatthet där jag hela tiden skulle köpa den allra senaste utrustningen som man kombinerade på nya sätt för att få bästa möjliga ljud. På den tiden fick du till exempel köpa olika delar som du sen själv satte ihop, men i dag kan du gå ner på HiFi Klubben och köpa en spelklar skivspelare med superljud – plug'n play."

Det blev mer eller mindre tvunget för Peder Andersens att hitta ett sätt att göra musiken till sitt levebröd, och faktum är att han fick sparken från sin praktikplats i en klädesbutik med rekommendationen att han borde söka sig ett jobb i en butik om sysslade med musik. Sagt och gjort, nu har han jobbat på HiFi Klubben sedan 1987. Och han själv säger att han inte i sina vildaste fantasier hade kunnat föreställa sig den utveckling som skett fram till idag när det gäller ljudanläggningar, till exempel med digitaliseringen.

Peder är i sitt esse när det snackas vinyl och Hi-Fi.

Peder är i sitt esse när det snackas vinyl och Hi-Fi.

Peder är i sitt esse när det snackas vinyl och Hi-Fi.

Kaffe, plattor och prestige

Under de senaste åren har LP-plattan och skivspelaren upplevt en renässans, även om den aldrig har varit helt ute:

"För ett par år sedan sålde vi kanske en skivspelare i månaden, medan vi i dag säljer ett par i veckan. Vi upplever ett ökat intresse för att lyssna på LP-skivor, och folk kommer också ner till butiken med sina gamla LP-skivor för att hitta precis rätt skivspelare. Det är ju väldigt individuellt, men du kan verkligen höra att vinyl har det här rena ljudet som låter precis så som musiken spelades in. Det har inte tryckts ihop genom digitalisering", förklarar han, och säger vidare att han är övertygad om att anledningen till att intresset för att lyssna på LP-plattor ökat igen kommit som en motreaktion till det sätt vi har börjat lyssna på musik på:

"Ta till exempel Spotify, YouTube och musik på telefonen. Det blir snabbt lite ytligt, och jag tror att den här strävan tillbaka till det gamla mynnar ut i ett krav på bättre ljudkvalitet. Det är helt enkelt mer äkta, autentiskt och naturligt. Och så har det kanske också blivit lite av en prestigesymbol. Du upplever till exempel också hur det i större städer dykt upp allt fler kaffebarer där de spelar LP-skivor", berättar Peder, samtidigt som han erkänner att han inte själv har någon skivspelare hemma eftersom det helt enkelt gick överstyr.

"Det harmonierar inte riktig med mitt liv som småbarnsförälder att lägga all min tid på en skivspelare, men det råder ingen tvekan om att jag vid någon tidpunkt kommer att ha en skivspelare igen. Då kommer det att handla om att stänga dörren, sätta sig ner med en kopp kaffe och en god bok och bara lyssna på plattor. Mycket bättre kan det knappast bli", säger han leende.

när jag satte på Ob-La-Di Ob-La-Da var jag helsåld
Peder Andersen

Elvis gamla skivspelare

På HiFi Klubben i Roskilde berättar Peder Andersen om varför han var bara tvungen att äga den gula skivspelaren från 1950-talet. Den har nämligen tillhört hans stora hjälte Elvis Presley, och när den blev till salu på en auktion visste han direkt att den hörde hemma på HiFi Klubben där han arbetar till vardags:

"När Elvis gjorde sin militärtjänst 1959–60 och skickades över till Tyskland, skickade skivbolaget med honom den här skivspelaren. Då fanns ju inget som hette streaming, och radiovågorna från USA nådde inte till Tyskland, men på det här sättet kunde han höra alla de senaste låtarna och följa trenderna där hemma. Sen satt han där med sin gitarr och jammade med."

Skivspelaren har blivit något av en attraktion på HiFi Klubben, dit flera tidningar har kommit för att skriva om den. Och kunder kommer ofta förbi för att ta en bild tillsammans med det här vidundret till spelare och lägga handen på samma ställe som Elvis gör på porträttet som hänger vid sidan om. Och som Peder gör medan han med ett stort leende berättar historien bakom skivspelaren.

 
Argon Audio TT
Skivspelare
2 998:- / st.