Hopp til innhold

Vilka
högtalare
ska jag välja för surround?

Det finns flera olika högtalarsystem som ger dig fantastiska bioupplevelser där hemma. Men vad är då särskilt viktigt att tänka på när du ska välja högtalare som passar för just ditt behov?

Storleken på
rummet

Det är viktigt att du tar med storleken på rummet i beräkningen. Rummets storlek är nämligen avgörande för vilket system du ska välja. Små system får det nämligen riktigt jobbigt i stora rum. Ljudet blir sällan tillräckligt högt och basen blir snabbt ganska platt. Därför är större högtalare ofta ett mycket bättre alternativ för stora rum.

Vilken
receiver
har du?

En annan viktig sak att tänka på är att receivern och högtalarna ska matcha varandra – något vi alla är väl bekanta med från stereons värld. Vissa högtalare passar särskilt bra till vissa receivrar och vice versa. Besök din lokala HiFi Klubben-butik, där har de full koll på vilka olika kombinationer av högtalarsystem och receivrar som fungerar bra tillsamman. 

Välj högtalare från
samma serie

En bra tumregel när man ska välja högtalare till sin hemmabio är att välja högtalare från samma märke och – om det är möjligt – samma serie. Det beror på att olika högtalare naturligtvis har olika klang. Så om man sätter ihop ett system som är ett hopkok av högtalare från olika tillverkare och märken, så kommer det att vara hörbar skillnad på hur systemet låter från olika vinklar, vilket kommer att ge dig betydligt sämre surroundupplevelser. 

Olika
högtalare
för olika uppgifter

Ett vanligt 5.1-surroundsystem består av olika typer av högtalare som var och en har sin egen dedikerade uppgift. Ett 5.1-system består av två fronthögtalare, en centerhögtalare, en subbas och två bakhögtalare. 

Fronthögtalarna är de viktigaste i hela surroundsystemet – särskilt om systemet även ska användas till att spela musik i vanlig stereo. Fronthögtalarna är de som kräver mest effekt eftersom de står för merparten av ljudbilden. Det är också de som tillsammans med subbasen kommer att spela när du ska lyssna på musik i stereo. Därför kan det vara en god investering att kosta på sig lite extra här. 

Centerhögtalarens uppgift i ett surroundsystem är bland annat att återge dialog. Det här gör den till en viktig del av en bra hemmabio – om du inte bara tittar på franska stumfilmer vill säga. 

Subbasen är den högtalare som ser till att det låter helt rätt när en helikopter exploderar i filmen. En subbas levererar alltså de djupa tonerna. Eftersom det mänskliga örat inte kan riktningsbestämma de här tonerna har det oftast inte lika stor betydelse var i rummet du placerar subbasen. I och med att du kan ge den en undanskymd placering kan du bortse från dina designmässiga preferenser när du ska investera i just den här högtalaren. 

Bakhögtalarna är ofta de minsta högtalarna i ett surroundsystem. Det beror på att bakhögtalarnas främsta uppgift är att skapa surroundeffekten, alltså att man kan höra när skurken håller på att smyga sig fram mot hjälten bakifrån. Här kan du ofta nöja dig med några av de mindre högtalarna i serien. Eftersom det oftast är en god idé att placera dem lite högre kan det vara en bra att leta efter bakhögtalare som kan monteras på väggen. 

Kom in på en
demo

Hi-Fi Klubben har alltid ett surroundsystem redo som du kan komma ner och lyssna på. Så om du fortfarande sitter och känner dig konfunderad kan du alltid komma ner och korsförhöra någon av våra medarbetare – sen är du expert på området när du går därifrån.
Hitta butik här