Hopp til innhold
Golvhögtalare (par)

DALI RUBICON 8

49 496:-par
Nypris 54 996:-Spara 5 500:-
 Produkten finns på HiFi Klubben Stockholm Fleminggatan

HiFi Klubben Stockholm Fleminggatan
Fleminggatan 89
112 45 Stockholm

 08-6507946
 [email protected]

Har du plats och är sugen på ultimata musikupplevelser? Då behöver du inte leta längre. RUBICON-seriens toppmodell måste upplevas!

Läs mer:

Beskrivning

DALI RUBICON 8 – tung golvhögtalare med suverän ljudkvalitet och dynamik

 • Enastående bas och dynamik, även i stora lyssningsrum
 • Synnerligen neutral, exakt och upplöst ljudbild på alla volymer
 • Öppet, detaljerat och helt oansträngt mellanregister
 • Förvånansvärt enkel att driva även för mindre kostsamma förstärkare
 • Exklusivt utförande i svart eller vit högglanslack eller äkta träfaner.

RUBICON 8 är RUBICON-seriens kompromisslösa toppmodell. Här kan du uppleva alla seriens kvaliteter i maximalt format. Den dubbla basbestyckningen och det större kabinettet ger RUBICON 8 råstyrka nog för att förmedla realistiska musikupplevelser även i stora vardagsrum, oavsett vilken musikstil du utsätter den för. Rock, techno, jazz eller klassiskt – RUBICON 8 klarar allt i suverän stil!

Uttryckt i DALIs termer är RUBICON 8 en 2 1/2 + 1/2 +1/2-vägskonstruktion med basen fördelad på två 6,5-tumselement, där det nedersta är konfigurerat att rulla av vid en lite lägre frekvens än det ovanför. Mellanregistret tas om hand av det översta 6,5-tumselementet, varefter den exklusiva dome/band-diskanten tar över och ger sitt ovärderliga bidrag till en suveränt upplöst ljudbild helt utan aggressivitet. Det garanterar dessutom en optimal ljudspridning även om du inte sitter precis mitt mellan högtalarna.

DALIs unika Linear Drive-magnetsystem och minutiös omsorg in i minsta detalj gör att RUBICON 8 kan leverera en otroligt ren, dynamisk och oförvrängd musikåtergivning som kommer förbluffande nära den exklusiva High End-serien EPICON, fast till ett betydligt mer överkomligt pris.

RUBICON 8 finns i svart och vit högglanslack och i äkta träfaner.

RUBICON – High End-kvaliteter för prismedvetna entusiaster

RUBICON-serien är resultatet av ett långt och mödosamt arbete för att överföra kvaliteterna i DALIs kostsamma EPICON-serie till en ny serie för mer prismedvetna entusiaster. DALI har kombinerat de tekniska landvinningarna från EPICON med sina andra väl beprövade tekniker och skapat en helt ny produkt med nya och unika lösningar. På så sätt kommer du förbluffande nära fullblodsupplevelsen med EPICON fast till ett väsentligt lägre pris.

Linear Drive och SMC – ett unikt magnetsystem

Bas/mellanregisterelementen i RUBICON bygger på en ny och enklare version av DALIs revolutionerande och patentsökta "Linear Drive"-magnetsystem som utvecklades till EPICON. Linear Drive omfattar både en unik konstruktion av magnetmotorn och ett nytt magnetmaterial, SMC (Soft Magnetic Compound).

SMC är baserat på pressat järnpulver och har en så pass låg förmåga att leda elektricitet (1 000–10 000 gånger lägre än järn) att det inte uppstår någon förvrängning till följd av virvelströmmar (icke linjär, frekvens- och hastighetsberoende bromsning) i spolens kärna. Kort sagt har SMC linjära magnetiska egenskaper i hela frekvensregistret och eliminerar på så sätt en lång rad förvrängningsprodukter som traditionella magnetsystem får kämpa med. Samtidigt är materialet formbart och kan gjutas i precis den form man vill ha.

I RUBICON har DALI kapslat in SMC-polstyckena i en skårad och mycket exakt kalibrerad kopparmantel som sedan omges av en mycket kraftig ferritmagnet. En enkel, genial och patentsökt konstruktion som på flera områden är nästan lika linjär som den kostsamma EPICON-versionen. När du hör hur kristallklart RUBICON återger röster och instrument blir det väldigt tydligt hur mycket förvrängning andra konstruktioner genererar i bas/mellanregistret.

Utöver den extremt låga förvrängningen bidrar Linear Drive också till att ge elementen en jämnare och mer "förstärkarvänlig" impedanskurva utan de sänkningar och fasvinklar som kan göra att en del konkurrerande produkter kräver väldigt mycket ström. Det betyder dels att delningsfiltret kan arbeta mycket mer optimalt och dels att du får friare händer när du ska välja förstärkare. Självklart bör du fortfarande välja en förstärkare av toppkvalitet för att få ut det bästa av RUBICON, men den behöver inte nödvändigtvis vara ett kraftverk.

Suveräna DALI-element ännu en gång

Bortsett från det något enklare magnetsystemet bygger RUBICON-bas/mellanregisterelementen på samma teknik som i EPICON. Det gjutna aluminiumchassiet är aerodynamiskt utformat och tillåter extrema membranrörelser utan luftkompression. Samtidigt ger den speciella blandningen av träfiber och papp ett styvt och lättrörligt membran utan resonansproblem.

Luftens fria rörelse och den oerhört följsamma kantupphängningen är två av grundpelarna i DALIs low-loss-princip som ger dig en enastående detaljrikedom och respons vid alla ljudnivåer och med all sorts musik. En RUBICON-högtalare behöver inte "sparkas igång" som många andra högtalare – musiken flyter lätt och obesvärat, och den eftertraktade tredimensionella ljudbilden framträder tydligt, även om du bara spelar lugn bakgrundsmusik.

Två diskanter i perfekt harmoni

Hybrid-diskanten kombinerar fördelarna med dome- och bandprincipen så att du får både tålighet, stor horisontell spridning och en silkeslen och otroligt luftig diskantåtergivning som till och med kan mäta sig med de bästa elektrostatkonstruktionerna.

Samspelet mellan dome och band ställer väldigt höga krav på att systemet finjusteras exakt. Det här är en konst som DALI har blivit mästare på efter att i många år ha arbetat enligt just denna princip. RUBICON-domen håller extremt hög kvalitet och har en geometri som är precis rätt för att elementet ska rulla av mjukt så att banddiskanten omärkligt kan ta över de allra högsta frekvenserna och ge ljudbilden den sista avgörande luftigheten.

Softdome-diskanten är gjord för att kunna fungera helt på egen hand i RUBICON 2. Den är därför byggd som en ultra-lättviktskonstruktion som sträcker sig oerhört högt upp i frekvens. En bidragande orsakerna till att DALI lyckats med detta är de använder en kopparklädd aluminiumtråd i talspolen i stället för ren koppar. Denna ultralätta talspole arbetar i en mycket kraftig ferritmagnet, som har stenhård kontroll över alla rörelser.

Styvt och resonansdött kabinett med perfekt timing

RUBICON-kabinettet är synnerligen solitt byggt. Den enkla och stilrena grunddesignen är starkt inspirerad av den populära stativhögtalaren MENTOR MENUET, även om både utförande och tekniska lösningar ligger på en högre nivå. Alla ytor är gjorda av MDF (Medium Density Fibreboard) och elementen är fastskruvade direkt på den 25 mm tjocka baffeln. Finishen håller toppklass och det går att välja mellan svart eller vit högglanslack och äkta träfaner (valnöt eller rosenträ).

Invändigt är RUBICON-kabinetten uppdelad i separata kammare så att det inte uppstår tryckskillnader mellan element som delar samma volym. Det här gör att varje element kan finjusteras individuellt utan någon ömsesidig påverkan. Detta är också anledningen till att du hittar flera basreflexportar på baksidan – en för varje kammare.

Dämpningsmaterial och stadga har placerats precis där det gör som mest nytta – på alla andra ställen har fri luftgenomströmning fått högsta prioritet, detta gäller även placeringen av basreflexporten direkt bakom varje element. En del andra tillverkare har ett helt annat tillvägagångssätt när de dämpar sina kabinett, men DALI har för länge sedan bevisat att deras princip fungerar i praktiken och kompletterar helhetstänkandet kring low-loss-tekniken.

Längst ner i kabinettet sitter det exklusiva delningsfiltret direkt bakom terminalerna, så att den elektriska signalen blir så kort som möjligt. Själva terminalskruvarna är av mycket hög kvalitet och klarar alla tänkbara typer av kabelanslutningar, samtidigt som de säkerställer optimal kontakt under högtalarens livstid.

Made in Denmark

RUBICON-serien har utvecklats, tillverkats och byggts för hand i Danmark. Bas/mellanregisterelementen med den banbrytande tekniken är byggda i DALIs egen fabrik, vilket har varit en förutsättning för alla fantastiska höga prestanda. Den fackmannamässiga stoltheten bakom arbetet, plus en rigorös kvalitetskontroll, garanterar att du kan ställa en helt perfekt produkt i vardagsrummet.

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Enastående bas och dynamik, även i stora lyssningsrum Synnerligen neutral, exakt och upplöst ljudbild på alla volymer
 • Öppet, detaljerat och helt oansträngt mellanregister
 • Kan ställas relativt nära bakväggen
 • Inte lika strömkrävande som vissa alternativ
 • Exklusiv finish i högglanslack eller äkta träfaner

Begränsningar

 • Kräver plats
 • EPICON är fortfarande nummer ett

Tekniska specifikationer

Frekvensomfång (-3 dB)38 - 34000 Hz
KabinettkonstruktionBasreflex
Bi-wireJa
Känslighet90,5 dB
Delningsfrekvens500 / 800 / 2600 / 14000
Diskant29mm Soft dome
Diskant (2)17x45mm Band
Baselement3x 6.5 tums Low-loss med träfibermembran (SMC)
HögtalartypHiFi-högtalare