Hopp til innhold
Skivspelare

Pro-Ject X1 B

8 998:-st.
Nypris 10 995:-Spara 1 997:-
 Produkten finns på HiFi Klubben Stockholm Sickla

HiFi Klubben Sickla
Sickla Köpkvarter, Siroccogatan 1
131 54 Nacka

 08-462 01 55
 [email protected]

Elegant och audiofil skivspelare med helt balanserad konstruktion och toppkvalitet in i minsta detalj. Levereras körklar med Ortofon MM-pickup.

Läs mer:

Beskrivning

Pro-Ject X1 B – avancerad hifi-skivspelare med exklusiv balanserad signalväg

 • Förberedd för fullt balanserad signalväg vid användning av Moving Coil-pickup och matchande RIAA-förstärkare (extra tillbehör)
 • Körklar med fabriksmonterad Ortofon Pick it S2 MM-pickup
 • 8,6-tums tonarm i kolfiber/aluminium
 • Skifte mellan 33/45 varv/min sker elektroniskt
 • Exklusiv finish i 8 lager lack eller äkta träfaner

Pro-Ject X1 B är en exklusiv och mycket välspelande skivspelare som är fylld till bredden med avancerade tekniska lösningar. En av de mer sällsynta lösningarna är att den har en fullt balanserad signalväg – True Balanced – så du kan locka fram det allra bästa ur en bra Moving Coil-pickup (MC) när du ansluter den till en matchande balanserad RIAA-förstärkare (extra tillbehör).

X1 B levereras ”bara” med en högkvalitativ Ortofon MM-pickup monterad på fabriken, men du är redo att när som helst ta steget in i den audiofila balanserade MC-världen, till exempel med en MC-pickup från Ortofons Quintet-serie. Även om du köper X1 B utan att ha några planer på att skaffa en balanserad Phono Box RIAA så har du inte lagt många kronor på en dyr balanserad konstruktion av skivspelaren. Eftersom MC-pickuper till sin natur är balanserade så är utskrivningen för att förbereda X1 B för en balanserad uppgradering längre fram begränsad till ett par XLR-kontakter och lite extra kabel.

Läckert och elegant utförande

En läcker och stilren design gör X1 B till en riktig pärla i ditt hem utan att den drar till sig all uppmärksamhet. Om du verkligen satsar på ditt vinylljud och även vill ha en lösning som ser bra ut så är X1 B ett lysande val.

Plinten är lackerad med hela åtta lager lack för en extra djup och läcker finish. Du kan också välja en otroligt läcker version i äkta valnötsfaner. Komforten är även den i toppklass eftersom du här, till skillnad från många andra High End-skivspelare, skiftar mellan 33 och 45 varv per minut elektroniskt och alltså slipper flytta remmen med fingrarna.

Körklar och flexibel

X1 B levereras körklar med en fabriksmonterad exklusiv Pick it S2 MM-pickup som legendariska Ortofon utvecklat och tillverkar särskilt åt Pro-Ject. När nålen är sliten kan du köpa en ny nålinsats separat (t.ex. Ortofon 2M Blue) och spar på så sätt både pengar och besvär, samtidigt som du kanske uppgraderar ljudkvaliteten. Med det otal möjligheter som finns till finjustering kan du optimera X1 B för de allra flesta pickuper på marknaden.

RCA-signalkabeln som medföljer håller väldigt hög kvalitet men kan bytas ut till en ännu bättre om du vill det. Om du längre fram vill använda den balanserade signalvägen fullt ut – till exempel tillsammans med någon av Pro-Jects matchande RIAA-förstärkare – så finns en balanserad phonokabel som extra tillbehör.

X1 B finns med lackerad finish eller äkta valnötsfaner. Skivspelarlock, Ortofon Pick it S2 MM-pickup, filtmatta och RCA-signalkabel medföljer.

GRATIS MONTERING: Om du köper en ny pickup på HiFi Klubben monterar vi den gratis på din skivspelare. Vi kan leverera en rad andra produkter från Pro-Ject utöver de som visas på hemsidan. Kontakta din butik för mer information.

Balanserad design – skapad för Moving Coil

En MC-pickup har till sin natur en balanserad konstruktion, och genom att göra hela signalvägen balanserad kan allt instrålande brus reduceras till ett absolut minimum. Just den ultrasvaga signalen från en MC-pickup är extremt känslig för brus, så det är särskilt viktigt att satsa extra på det här. I gengäld kräver en balanserad konstruktion dubbelt så många komponenter i signalvägen på RIAA-förstärkaren. Av samma anledning hittar du den normalt sett bara i hifi-utrustning i den tunga änden av prisskalan, samt i professionell utrustning där saker och ting bara ska fungera och priset kommer i andra hand.

Ingen resonans, tack

Plinten på X1 B är tillverkad i tung och resonansdämpande MDF som ger övriga komponenter en stabil bas. Motorn har en extremt låg störningsnivå och är frikopplad från chassiet med en precisionsjusterad TPE-rem, och hastigheten styrs elektroniskt via en inbyggd DC/AC-generator som tillsammans matar motorn med suveränt ren och stabil ström.

Den solida skivtallriken i akryl bidrar till att dämpa resonans och vibrationer samtidigt som den är snygg. De kraftiga fötterna i aluminium isolerar mot vibrationer från underlaget och kan justeras i höjdled så att du utan problem får X1 B perfekt i våg.

Tonarmen är en exklusiv och resonansdöd sandwich-konstruktion av kolfiber och aluminium där pickup-hus och armrör sitter ihop. Basen är tillverkad i aluminium för maximal stabilitet och du kan justera både azimut och lodrät spårningsvinkel så att nålen får helt perfekt kontakt med skivspåret. 

Vår
Expertbedömning

Fördelar

 • Förberedd för fullt balanserad signalväg vid användning av Moving Coil-pickup och matchande RIAA-förstärkare (extra tillbehör)
 • Körklar med fabriksmonterad Ortofon Pick it S2 MM-pickup
 • Exklusiv finish i 8 lager lack eller äkta träfaner
 • Resonansdöd skivtallrik i akryl
 • 8,6-tums tonarm i kolfiber/aluminium
 • Skifte mellan 33/45 varv/min sker elektroniskt
 • Justerbara aluminiumfötter
 • Skivspelarlock och högkvalitativ RCA-kabel medföljer
 • Nål till medföljande pickup kan köpas separat
 • Handbyggd i Europa

Begränsningar

 • Balanserad konstruktion kräver MC-pickup, balanserad kabel och balanserad RIAA-förstärkare för fullt utbyte
 • Inget utbytbart pickup-hus
 • Ingen inbyggd RIAA-förstärkare

Tekniska specifikationer

AutomatiseringNej
DriftRemdrift
Hastighet33, 45, 78
PickuptypMoving Magnet
PickupOrtofon Pick it S2
RIAA-förförstärkareNej
Effektiv tonarmslängd8,6"
Effektiv armmassa10 g
Skivtallrikens vikt (kg)1,5 kg
Skivspelarlock medföljerJa