Hopp til innhold
Backbox

DIVERSE Celsus Dynabox Rubber

898:-
Nypris 1 798:-Spara 900:-
 Produkten finns på HiFi Klubben Malmö Svågertorp
För inbyggnadshögtalare om du t.ex. behöver ljudisolering eller lufttätning. Tillverkad i gummi, då den kan eftermonteras genom monteringshålet.

Läs mer:

Beskrivning

Celsus Dynabox – backbox i gummi för montering bakom inbyggnadshögtalare
Celsus Dynabox är en separat backbox som kan användas till de flesta lösa inbyggnadshögtalare. Dynabox är gjord av gummi, vilket innebär att den enkelt kan eftermonteras genom monteringshålet. Du klämmer helt enkelt ihop lådan och pressar in den genom hålet. När Dynabox sitter på plats stagas den upp av skumgummibitarna som ingår.

Dynabox är särskilt praktisk vid montering i tak och ytterväggar med fuktspärr. Eftersom gummikabinettet är luft och vattentätt fungerar det som en ny fuktspärr i stället för spärren som perforerades när monteringshålet gjordes.

En backbox kan också vara bra för att förhindra att ljudet från högtalarens baksida sprids ut i rummet eller till intilliggande rum, till exempel om du har porösa tak, lösa takplattor eller tunna gipsväggar.

Läs mer om Celsus Dynabox

När ska du använda en backbox?
En backbox är ett separat "kabinett" till inbyggnadshögtalare som monteras av antingen ljudmässiga eller konstruktionsmässiga skäl, till exempel som brandskydd.

Otäta väggar och/eller andra ljudmässiga skä l
Om taket eller väggen är gjord av ett jämnt och tätt material ger en backbox i normala fall inga ljudmässiga fördelar. Montering utan backbox ger faktiskt bäst ljud i de flesta fall. Det är huvudregeln, och den gäller för de flesta lätta skiljeväggar/takplattor av gips och liknande konstruktioner.

Om tak- eller väggkonstruktionen däremot inte är helt tät är det nödvändigt att montera en backbox. På en otät yta får du nämligen aldrig inbyggnadshögtalaren att spela ordentligt om inte två saker görs:

Väggen/taket runt högtalaren tätas, minst en lika stor yta som backboxens storlek. Backboxen monteras bakom den nu lufttäta ytan. Hur monteringsytan tätas beror på vilket material taket eller väggen är gjord av. En gipsvägg behöver i normala fall bara spacklas för att bli tät. En trävägg kan också spacklas om den ändå ska målas över. Men ska träväggen fortfarande ha synlig trästruktur måste den tätas bakifrån. Det kan du göra med exempelvis takpapp eller något annat material som ger en tät yta mellan väggen och den monterade backboxen.

En annan (indirekt) ljudmässig anledning till att använda en backbox kan vara att förhindra att ljudet från högtalaren sprider sig till intilliggande rum. Det kan vara viktigt om det till exempel finns ett barnrum på andra sidan väggen.

OBS! Vissa inbyggnadshögtalare i den mer seriösa klassen är försedda med backbox för att ha optimal kontroll över ljudet. Till dessa modeller ska ALLTID backboxen användas!

Konstruktionsmässiga skäl
Till de konstruktionsmässiga skälen hör till exempel återskapande av en bruten fuktspärr samt för att uppfylla brandskyddskrav. Både dessa områden regleras av mycket bestämda krav, så vi rekommenderar att du i god tid pratar med en kvalificerad hantverkare.

Det är viktigt att planera monteringen av högtalarna INNAN byggandet sätter igång, eftersom en backbox i yttervägg eller tak ofta ska utföras som en del av byggprocessen. Med andra ord: en backbox som del av fuktspärr eller brandskydd går inte att eftermontera när byggnationen är färdig.

Är du osäker?
Vi rekommenderar att du alltid frågar Hi-Fi Klubben om råd så fort du är det minsta tveksam om du ska använda backbox eller inte. Och gör det alltid innan du påbörjar byggnationen. Vi hjälper dig att få en optimal lösning, både när det gäller montering och ljudkvalitet.

Tekniska specifikationer

Användas till: B&W CCM3xx, CCM6xx, CCM Cinema 7, Marine 6 og 8, samt DALI E60 og E80