HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

HiFi Scenen Talks – Jonathan Johansson

En hyllad artist med ett stort hjärta

I slutet av mars släppte Jonathan Johansson sitt nya album ”Lebensraum”, men redan veckan innan bjöd han in sina fans till ett lyssningsevent tillsammans med Hi-Fi Scenen där albumet spelades i sin helhet på ett Steinway Lyngdorf Hi-Fi-system, en av världens bästa ljudanläggningar. Gästerna kunde höra varje nyans och varje detalj av Jonathans nya musik, som är ett långt och spännande kliv från hans tidigare ljudvärld. De bjöds på en unik musikupplevelse både när det gäller Jonathans sound och den anläggning det återgavs på under eventet.

Foto: Frida Vega Salomonsson

Sedan debuten 2008 med singeln ”En hand i himlen” har artisten Jonathan Johansson blivit Grammisnominerad flera gånger och hyllats av många svenska musikkritiker. Den 25 mars släppte han albumet Lebensraumoch veckan innan presenterade han det på Hi-Fi Scenen Stockholm. 

”Lebensraum” innehåller berättelser med det gemensamma temat om ett Europa i förfall som försöker stänga sina gränser; en obehaglig fond till plattans klassiska poplåtar med inslag av hiphop, R’n’B och funk:

Vi – jag och min medkompositör och producent Johan Eckeborn – försöker säga något om Europa, rörelsefrihet och nyväckt fascism. Ett inlägg i samhällsdebatten i form av poplåtar, förklarar Jonathan Johansson.

Från Gud till psykisk ohälsa

Jonathan Johansson har med sin musik satt stort avtryck hos många människor. Han har nominerats till flera musikpriser och hans musik – som handlat om allt från Gud till psykisk ohälsa – har berört många fans.

Nu är det dags för hans nya platta, och med ”Lebensraum” vill Jonathan berätta om ett Europa som stänger sina gränser. Han vill berätta om hur vissa människor har alla privilegier medan andra inte har någonting alls, och om hur fascismen breder ut sig. Lebensraum är ett ord som Hitler ofta använde om livsrummet som han ansåg att herrefolket förtjänade, på bekostnad av undermänniskorna.

Vi som fötts i Sverige, som svenska medborgare, har typ vunnit på lotto. Av en slump föddes vi in trygghet och frihet. Men vilken rätt har vi egentligen till Sverige? Världen är allas och människor borde få bo och verka var de själva vill, det låter säkert naivt, men det skiter jag i. Vi har fascister i nästan alla europeiska parlament och det ÄR inte ok. Jag vill göra något slags motstånd, men samtidigt erkänna mina egna tvivel och privilegier.

Låten ”Ny/Snö” har redan släppts som video och fick då ett mycket positivt mottagande. Videon visar en bekymmerslös tillvaro i den spanska turistorten Benidorm och Jonathan sjunger om ”Ryan-Air till Shangri-La”. Förhoppningen är att övriga låtar skall få samma fina välkomnande och för Jonathan är alla spår delar av en helhet. Han har en viktig berättelse.

I samband med lanseringen av skivan inledde Jonathan ett samarbete med Hi-Fi Scenen, och den 17 mars spelade han upp Lebensraum för en samling musikälskare, och ljudet var självklart av största vikt när låtarna skulle presenteras.

Själv är jag inte speciellt kunnig när det gäller alla tekniska aspekter, men självfallet är ljud viktigt för mig. Jag ser till att arbeta med folk som kan sådant. Min producent och den person jag skriver mina låtar tillsammans med, Johan Eckeborn, är oerhört skicklig och en perfektionist precis som jag. Produktionerna ska självklart hålla högsta möjliga klass så vi lägger ner mycket tid på det arbetet.

Foto: Frida Vega Salomonsson

Jonathan och Johan har arbetat tillsammans i nästan tio år och förutom skivproduktionen har de även skrivit och producerat låtar till en musikteaterversion av Dracula som spelades på Uppsala statsteater 2013.

- Jag var som alla andra rätt trött på vampyrsörjan. Men regissören ville göra något på allvar, en undersökning i vad som händer i mötet med det främmande. Och han ville att jag skulle vara med som sångare och skådespelare. Jag var tvungen att tacka ja.

Musiken är alltid närvarande i Jonathans liv. Bland tunga musikaliska förebilder finns artister som Bob Dylan och Prince men den samtida musiken är den viktigaste, det är den som utmanar och driver honom. Han skapar även musik till andra artister och arbetar nära Titiyo som han har hjälpt med både musik och låttexter till hennes kommande skiva. 2015 verkar bli ett hektiskt år för Jonathan.

- När man släpper en ny skiva är det mycket PR-arbete och många inbokade intervjuer, och det är en del av arbetet, men arbetet i studion och att spela live är egentligen det enda som betyder något.

I vår räknar vi med att besöka Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala men även Oslo och Köpenhamn. Till hösten kommer vi också att ha fler spelningar runtom i Sverige och självklart ska vi även göra så många av festivalerna som möjligt i sommar. Det ska bli härligt.