Hopp til innhold

DALI EQUI

Äkta hifi-streaming och trådlös
surround

DALI EQUI är det danska högtalarmärkets serie trådlösa, aktiva hifi-högtalare som erbjuder både stereo- och surroundljud med fantastiskt ljud och smidig konfigurering.

Den danska högtalartillverkaren DALI har under de senaste åren lanserat en rad produkter som kombinerar suverän trådlös teknik med äkta hifi-högtalare. Det började med CALLISTO C-serien 2018, och utifrån det har de nordjyska ljudnördarna lugnt och sansat både utökat sortimentet och höjt konsumenternas förväntningar på trådlöst ljud. I dag kan du botanisera i ett helt ekosystem av produkter som är kompatibla kors och tvärs – ett system kallat DALI EQUI.

Kort sagt består EQUI av ett antal hifi-högtalare med inbyggda förstärkare och trådlösa mottagare, samt de två trådlösa förförstärkarna/streamingenheterna SOUND HUB och SOUND HUB COMPACT. Och om du tror att trådlös teknik och seriös hifi tar ut varandra så gör du klokt i att lyssna på ett EQUI-system. Det är nämligen byggt för att leverera ljud i toppklass.

Varför trådlös hifi?

Hos DALI har ljudkvaliteten alltid prioriterats, och tills för ett fåtal år sedan var alla DALI-högtalare passiva. Det passade bra för den traditionella hifi-anläggningen där högtalare och förstärkare var separata och användaren själv skulle koppla ihop dem. Många musikälskare föredrar fortfarande att ha saker och ting på det här viset, och inget tyder på att högtalarkablar och separata förstärkare försvinner i framtiden. Filosofin bakom EQUI är dock att riktigt hifi-ljud ska vara för ALLA – inklusive för dig som inte vill ha en komplett anläggning med alla kablar och prylar den medför, men som fortfarande vill ha suverän ljudkvalitet.

För många är hifi – särskilt i den dyrare änden av skalan – en hobby som handlar om mer än att bara lyssna på bra musik på en bra anläggning. Det är också en process där du konstant optimerar anläggningen i jakt på förbättringar av ljudet och inte tvekar att byta ut allt från högtalare till strömkablar med jämna mellanrum. I en traditionell hifi-anläggning med passiva högtalare, högtalarkablar, effektförstärkare och förförstärkare ligger det i sakens natur att det finns många parametrar att justera, vilket är just det som tilltalar många hifi-entusiaster. Ofta kan ljudet faktiskt också bli bättre om ett visst högtalarpar kombineras med en annan förstärkare eller om du byter högtalarkablar.

För andra är det en nackdel om en anläggning kräver att du lägger en massa tid på justeringar innan du får ett fint ljud. Varför kan du inte bara få bra ljud utan att behöva bry som om tekniken bakom det? Här är EQUI ett givet alternativ, särskilt om ljudkällan gärna ska vara en streamingtjänst. Du behöver nämligen inte mer än ett streaming-abonnemang och ett DALI EQUI-system för att kunna njuta av all musik du älskar i enastående hifi-kvalitet.

En smidigare stereoanläggning

Ställ dina DALI EQUI-högtalare där du vill ha dem, placera din SOUND HUB eller SOUND HUB COMPACT på en lämplig (eventuellt dold) plats, koppla in strömmen och börja spela. Så enkelt kan det faktiskt göras.

För dig som gillar streaming är det mest avgörande valet med EQUI egentligen om du ska välja högtalare från OBERON C-, CALLISTO C- eller RUBICON C-serien, och om du ska ha kompakta eller golvstående högtalare. Det är naturligtvis en avvägning mellan plånbok, förutsättningarna i ditt hem och vad du själv föredrar. Som tur är så finns det inget som hindrar dig från att börja med ett par kompakta OBERON 1 C och en SOUND HUB COMPACT, för att uppgradera till större och bättre högtalare eller en SOUND HUB längre fram om du behöver fler ingångar och fler funktioner. Alla EQUI-produkter är nämligen fullt kompatibla med varandra.

Trådlös musik är något annat och mer än Bluetooth, och om du har en SOUND HUB kan du själv installera utbyggnadsmodulen BluOS NPM-2i från Bluesound som ger dig multiroom-streaming via BluOS, plus AirPlay 2, samtidigt som du kan streama högupplöst MQA-ljud från TIDAL HiFi.

Trådlöst surroundljud

Har du funderat på trådlös surround men tvivlat på att kvaliteten håller måttet? Nu lanserar DALI en ny HDMI-modul till SOUND HUB som gör det möjligt att bygga upp ett komplett, trådlöst EQUI-surroundsystem. Modulen stödjer både HDMI ARC och eARC, vilket ger dig möjlighet att streama Dolby och DTS surroundljud i upp till 7.1 kanaler. I samband med detta lanseras också den första centerhögtalaren i EQUI-familjen, nämligen OBERON VOKAL C.

OBERON VOKAL C rymmer alla ljudmässiga kvaliteter från den passiva OBERON-serien, och med extra DSP-resurser och 2 x 50 inbyggda watt får filmdialogen precis det extra lyft som kännetecknar ljudet från en bra hemmabio. Jämfört med surroundsystem som utgörs av passiva högtalare och hemmabioreceivrar (oftast från olika märken) är konfigureringen av ett EQUI-surroundsystem också smidigare eftersom alla delar är gjorda för att jobba tillsammans.

Du ska självklart inte heller behöva vara utan subbas i ditt EQUI-system. Istället för att hålla sig till en dedikerad trådlös EQUI-modell har DALI tagit fram ett genialt alternativ, där de valt att utveckla DALI WSR (Wireless Subwoofer Receiver). Det är en liten mottagare som ger varje aktiv subbas trådlös funktionalitet oavsett om det står DALI på den eller ej. På så sätt kan du fritt välja vilken subbas du vill använda, du kan använda WSR om du saknar 1:an i ditt 5.1-surroundsystem eller om du vill ha mer botten i din stereoanläggning utan att behöva dra en lång subbaskabel runt vardagsrummet.

EQUI – bättre och smidigare trådlös hifi

DALI är inte först med att utveckla trådlösa musikanläggningar eller aktiva högtalare. Sonos var pionjärer på det här området för mer än 15 år sedan, och många har följt efter. Därför har DALI också valt att fokusera på sin egen specialitet, nämligen riktiga hifi-högtalare för entusiaster. De tar fram högtalare som levererar ett exakt och medryckande ljud – för varje plånbok.

Oavsett vilken teknik det gäller har DALIs fokus dock alltid legat på bra ljud för så många som möjligt, och däri ligger EQUIs existensberättigande. Målet är nämligen att ta den sublima ljudupplevelsen till dig som älskar musik och bra ljud men har särskilda förväntningar när det kommer till användarvänlighet. Det här är ett område där de stora streamingmärkena har visat vägen. EQUI kommer dock inte att passa alla, även om det är både lätt att använda och spelar suveränt dynamiskt och detaljerat. Å ena sidan är EQUI väldigt flexibelt och kan absolut integreras med de ljudkällor du har, till exempel CD-spelare och skivspelare. Å andra sidan får du ett paket med både högtalare och förstärkare, så om du till exempel redan har en förstärkare som du gärna vill behålla är det kanske ingen större poäng med EQUI för dig. Om hifi är din hobby och du gillar optimeringsprocessen och friheten att sätta ihop ditt eget system så får du kanske mer ut av passiva högtalare från DALI eller andra märken. EQUI är heller inte den billigaste lösningen om du funderar på en hemmabioanläggning. Du kan absolut köpa ett välfungerande hemmabiosystem med passiva högtalare och en surroundreceiver för betydligt mindre än vad exempelvis ett OBERON C 5.1 EQUI-system skulle kosta. I bägge fall får du dock vad du betalar för, och med EQUI får du både en ljudkvalitet och en användarvänlighet som billigare lösningar inte kan mäta sig med.

Men hela poängen med EQUI är att ge musikälskare fler valmöjligheter – inte färre. Den teknologiska utvecklingen har gjort det möjligt för DALI att få både användarvänlighet och fantastiskt ljud i samma anläggning, samtidigt som de fortfarande tillverkar ett stort urval av passiva högtalare i välrenommerad DALI-kvalitet. Bägge infallsvinklar har sina fördelar och förespråkare, och med EQUI har det trådlösa hifi-ljudet nu blivit både bättre och smidigare.

Faktaruta: Möt EQUI-familjen

 • CALLISTO C-serien

  DALIs första aktiva, trådlösa högtalare. Serien består av den kompakta 2 C och den golvstående 6 C. Bägge erbjuder DALIs ikoniska hybriddiskant med dome-tweeter och banddiskant, samt SMC-baserade bas-/mellanregisterelement. Det hela drivs av en 250-watts klass D-förstärkare i varje högtalare.

 • OBERON C-serien

  Storsäljaren OBERON – här visad med inbyggd förstärkning och trådlös teknik. Serien består av den golvstående OBERON 7 C, den kompakta OBERON 1 C, väggmodellen OBERON ON-WALL C och senast den dedikerade centerhögtalaren OBERON VOKAL C.

 • RUBICON C-serien

  Här är vi uppe i High End-klassen. Som namnet antyder är RUBICON C baserad på DALIs näst dyraste serie, nämligen den väldigt rosade RUBICON-serien. Här hittar du den kompakta RUBICON 2 C samt de två golvstående modellerna RUBICON 6 C och 8 C med hybriddiskant. I RUBICON C-serien sitter hela två inbyggda 250-wattsförstärkare i varje högtalare, så här är det ingen brist på kraft.

 • SOUND HUB

  Hjärnan i ett EQUI-system. En trådlös förförstärkare med en uppsjö av digitala och analoga ingångar, samt Bluetooth. SOUND HUB streamar ljudet direkt till dina högtalare i väldigt hög kvalitet och med väldigt låg fördröjning. Den har också två portar för utbyggnadsmoduler som ger dig möjlighet att bygga ut med till exempel inbyggd multiroom-streaming via Bluesound och trådlöst surroundljud.

 • SOUND HUB COMPACT

  En mindre och enklare utgåva av SOUND HUB med fokus på stereo-hifi och bra TV-ljud. Här finns både HDMI ARC, digitala och analoga ljudingångar, och naturligtvis Bluetooth. Dock erbjuds ingen möjlighet för utbyggnadsmoduler. Tar väldigt lite plats och kan enkelt döljas bakom din TV.

 • WSR

  Med DALIs ”Wireless Subwoofer Receiver” kan du väldigt enkelt lägga till en subbas till ditt trådlösa EQUI-system. Med WSR kan du förvandla vilken aktiv subbas som helst till en trådlös dito. Allt som behövs är att den har en analog subbasingång. Koppla in WSR, ge den ström från en USB-strömförsörjning. Vips ingår din gamla subbas i EQUI-familjen!

Nördruta: Trådlöst i toppklass            

Den trådlösa teknik som används i EQUI-produkterna bör kunna få även de mest kritiska audiofila rösterna att lägga sin skepsis åt sidan och lyssna efter. Den är nämligen designad för att leverera en ljudkvalitet som de flesta skulle beteckna som High End, oavsett ljudkälla.

Fundamentet är ett trådlöst protokoll utvecklat av DALI själva, som skickar en väldigt stabil dataström i 30 bit via antingen 5,2 GHz-bandet eller 5,8 GHz-bandet. Vilket band som används väljs automatiskt beroende på var det finns mest plats. Systemet överför okomprimerat ljud vid 24 bit/96 kHz. De sista 6 bitarna (från 24 till 30) används för feed-forward-felkorrigering, volymkontroll, högtalaridentifiering och andra funktioner.

I hjärtat av de inbyggda förstärkarna sitter ett DSP-chip på 50 MIPS och en D/A-omvandlare från Burr-Brown med ett dynamikområde på hela 123 dB. Istället för via ett analogt delningsfilter sker all filtrering i den digitala domänen, vilket möjliggör en fantastisk integrering med högtalarelementen, som är kopplade direkt till utgången på förstärkarna. För att få bästa möjliga ljudkvalitet även vid låg volym arbetar DALI med full 24-bitars dynamik hela vägen fram till högtalarna. Volymkontrollen arbetar därmed först när signalen når fram till förstärkarnas inmatning, oavsett om du justerar ljudstyrkan via din telefon eller på din SOUND HUB. Den här lösningen ger ett optimalt signal/brusförhållande: och en signal som är intakt genom hela kedjan.

Ett EQUI-system arbetar med en mycket liten ”system latency”, dvs. en väldigt kort tidsfördröjning genom hela signalkedjan. Från det att signalen kommer in i din SOUND HUB tills det att den kommer ut ur högtalarna går det mindre än 15 ms. Det är så kort tid att du inte kommer att uppleva några problem med att ljudet är i otakt med bilden när du kopplar ditt EQUI-system till TV:n.

Minst lika viktig är den potentiella fördröjningen mellan de enskilda kanalerna, till exempel höger och vänster sida i en stereouppsättning. Det får faktiskt inte finnas någon fördröjning över huvud taget då det bland annat skulle förstöra stereobilden. Som tur är levererar EQUI en latency på omkring 1 sample, vilket är extremt lågt. Vid en samplingsfrekvens på 96 kHz motsvarar det en skillnad på så försvinnande lite som 10 uS (10 mikrosekunder), vilket motsvarar den variation som skulle uppstå när du i en ideal lyssningsposition rör huvudet från sida till sida ett fåtal centimeter. Med andra ord är du garanterad ett extremt stabilt stereoperspektiv, och detta har en stor del i att EQUI låter så bra som det gör.