HiFi Klubben

Gå till innehåll
Fyndmarknad

Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker.
Läs mer

Alltid 3 års garanti
Alltid låga priser

Nu kan du prata med din trådlösa högtalare

Nu kan du prata med din trådlösa högtalare

Röststyrning har redan gjort sin entré på högtalarmarknaden i USA och vissa andra länder, och framöver kommer fler produkter att låta dig använda röststyrningsassistenter från Google, Amazon och Apple. Vi har nu Sonos ONE i Hi-Fi Klubben som vår första högtalare med röststyrning. Men vad kan tekniken och vad ska du ha den till?

Röststyrning har funnits i många år, och troligen har du redan testat den här tekniken. Just nu används den mest i form av en ”assistent” i din smartphone, som kan svara på dina frågor och kommandon. Assistent-programmen har blivit förvånansvärt bra på att förstå ord och tal, och nu går de vidare från din smartphone till din trådlösa högtalare.

Röststyrning är en riktigt spännande funktion, och den snabba utvecklingen gör att det hela tiden dyker upp fler och bättre möjligheter. Plocka fram din mobiltelefon, aktivera röststyrning och säg:

  • ”Ställ in ett larm till klockan 06.00”
  • ”Ring upp mamma”

Det är två aktiviteter som du kan göra betydligt snabbare och smidigare med röststyrning. Men det här är bara början.

Varför ska jag prata med min högtalare?

Till en början kan det kännas avigt att prata med sin högtalare. Men assistenten hjälper dig att komma igång, och när du väl tagit dig förbi den barriären börjar du upptäcka de riktigt intressanta funktionerna.

Din assistent kan till exempel underlätta din planering avsevärt. Be den lägga in en händelse i kalendern – torsdag klockan 19.30, matklubb – så läggs det in direkt på din smartphone. Hitta ett recept och spara det på en elektronisk inköpslista. Be den ställa in timern när du lagar mat, och fråga hur många gram det är i en deciliter mjöl om du saknar en köksvåg.

Assistenten har nu också hittat till ditt multiroom-system och ger dig full kontroll över musiken i ditt hem. Du kan komma med ett diffust kommando som ”spela popmusik”, eller så kan du vara mer specifik och be assistenten spela den senaste hiten med Taylor Swift.

Om du har smart-belysning kan du be assistenten dämpa ljuset i vardagsrummet eller släcka helt när du går. Och röststyrning sprider sig nu som en löpeld bland smart-home-teknikerna: Din övervakningskamera, din väderstation, din robotdammsugare osv.

Det har skett riktigt stora framsteg inom röststyrning de senaste två åren, men det är en bit kvar innan det fungerar helt perfekt. Tekniken kämpar till exempel fortfarande med att förstå komplicerade namn på personer och gator, och följdfrågor eller följdkommandon har först nu börjat fungera. Men både Amazon, Google och Apple gör stora investeringar i den här tekniken, så begränsningarna blir allt färre.

De tre ledande assistenterna

Apple Siri, Google Assistant och Amazon Alexa är just nu de mest avancerade röststyrningsassistenterna. Varje assistent har sina för- och nackdelar och har kommit olika långt i utvecklingen.

Google Assistant lutar sig på sin enorma sökmaskin, som redan på förhand har många intelligenta funktioner inbyggda. Google investerar mycket i machine-learning, och därför känner deras assistent igen både olika användarröster och slarvigt formulerade kommandon, plus att den kan följa en röd tråd i samtal, vilket är unika funktioner för att vara en röststyrningsassistent.

Amazon var tidligt på banan med röststyrning i högtalare. De har redan sålt miljoner av dem i USA, och Amazon Alexa har byggt upp en omfattande katalog med tjänster som kan användas till allt från att beställa pizza till att kolla bankkontot. De många funktionerna gör Alexa till en favorit hos många.

Apple Siri är det givna valet om du har en iPhone eller andra Apple-produkter. Deras första produkt med röststyrning som central funktion – HomePod – har dock inte kommit ut på marknaden ännu. Jämfört med de två konkurrenterna har Siri den stora fördelen att den förstår svenska, och sannolikheten är stor att det kommer nya funktioner i samband med lanseringen av HomePod.

Vilken högtalare med röststyrning ska jag välja?

Utvecklingen på marknaden går snabbt, och det finns många saker att fundera över när du står inför att välja en högtalare med röststyrning.

De olika högtalarna kommer att erbjuda olika typer av assistenter. En modell kan till exempel både ha Siri, Google Assistant och Alexa, medan en annan bara har Alexa. Dock är det också sannolikt att en existerande högtalare förr eller senare har flera inbyggda assistenter, vilket gör att det finns god anledning att hålla sig uppdaterad kring utvecklingen.

Om du har tjänster eller appar som du använder väldigt mycket ska du också kolla upp om assistenten stödjer dem. Alexa är som sagt ledande när det gäller funktioner, men om du ska använda tjänster som bara nås via Apple bör du fundera på alternativ som stödjer Siri.

Sist men inte minst så programmeras appar och tjänster för varje enskild typ av assistent. En app som Spotify kan alltså fungera bättre eller sämre till Alexa än Google Assistant, precis den kan fungera olika bra beroende på om du använder den tillsammans med iPhone, Android eller PC.

Om du tänker igenom de här aspekterna på förhand har du kommit en bra bit på vägen när du ska välja högtalare med röststyrning. Sen är det bara att sätta igång med att använda alla de nya möjligheterna.

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida

Vi använder småkakor (cookies), så att du kan använda vår webbutik. Vi använder dem också för att få fram hur våra hemsidor används, så vi hela tiden kan göra dem bättre, självklart medan vi lyssnar på vår favoritmusik. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer om cookies här