HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Röststyrning

Så kommer du i gång

Med röststyrning kan du styra musiken i hela ditt hem och använda en mängd tjänster utan att behöva släppa allt du har för händerna. Många nyare högtalare och anläggningar är redan förberedda för röststyrning via inbyggda mikrofoner, din smartphone eller en separat smarthögtalare. Här berättar vi hur du kommer igång.

Under de senaste åren har röststyrning gått från att vara en smart funktion som hjälper dig att Googla på telefonen till att vara ett smidigt hjälpmedel för att att använda all elektronik i ditt hem. Nu kan du till exempel styra din anläggning, ditt multiroom-system och dina streamingtjänster med rösten. Och om du drömmer om det ultimata smarta hemmet kan du till och med lägga till kaffekokare, belysning, radiatorer och robotdammsugare till systemet.

Innan du går ut och köper hela rasket kan det vara en bra idé att fundera på om den digitala assistent som tar emot dina frågor och kommandon ska heta Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri. Tänk också på att anläggningar och högtalare som har röststyrning inte fungerar på samma sätt.

Så sätter du ihop ditt system

En produkt kan stödja röststyrning på flera olika sätt. Vi skiljer på fyra kategorier:

Röststyrning (inbyggd)

För att kunna använda all elektronik med röststyrning behöver du minst en enhet som har både röststyrning, mikrofon och högtalare inbyggt. Du kan alltid använda en smartphone, men om ditt system ska vara smidigt att använda rekommenderar vi en högtalare med inbyggd röststyrning (även kallat en smarthögtalare), som alltid står redo där du oftast befinner dig. Exempel på smarthögtalare är Google Home Mini och Marshall Acton II Voice.

Röststyrning (kräver smarthögtalare)

Många högtalare och anläggningar fungerar inte med röststyrning på egen hand, men kan styras via en smartphone eller smarthögtalare. I den här kategorin hittar du till exempel Denons senaste generation receivrar, B&O-högtalarna Beoplay M3 och M5 och många av multiroom-högtalarna från HEOS.

Förberedd för röststyrning (inbyggd)

En del högtalare har inbyggda mikrofoner, men väntar på en programvaruuppdatering som gör det möjligt att använda dem som smarthögtalare. Sonos One och Sonos Beam väntar till exempel på en programvaruuppdatering som kommer att göra det möjligt att använda dem med både Google-assistenten, Alexa och Siri i Skandinavien.

Förberedd för röststyrning (kräver smarthögtalare)

Allteftersom röststyrning blir alltmer populärt kommer många tillverkare att göra det möjligt att använda deras produkter via en smartphone eller smarthögtalare. Här kommer du alltså att kunna använda produkten med antingen din smartphone eller en smarthögtalare.

GA-AA-S_1000x200.jpg

De tre ledande assistenterna

En produkt med röststyrning kan stödja en eller flera assistenter. Siri, Google-assistenten och Alexa är just nu ledande och har var och en sina egna för- och nackdelar.

Google-assistenten är ledande i Skandinavien och kan luta sig mot Googles enorma sökmotor och alla de smarta tekniker som ligger bakom den. Den är suverän på att förstå löst formulerade kommandon och att följa en röd tråd i samtal. Den är helt unik i det att den kan känna igen dig utifrån din röst, så du kan säga ”spela musik från min spellista...” utan att berätta vem du är, även om hela familjen regelbundet använder assistenten. Google-assistenten stödjer svenska.

Håll dig uppdaterad kring Google-assistenten här 

Amazon var tidligt på banan med smarthögtalare i USA. Därför har Amazon Alexa hunnit samla på sig en enorm katalog av appar (skills) som ger assistenten mer funktionalitet och stöd för produkter från flera märken. Här kan du göra allt från att beställa mat online till att följa yoga-instruktioner, hitta nya recept och peppas innan anställningsintervjun. Amazon Alexa är den enda av assistenterna som fortfarande inte stödjer svenska, men om du är villig att tala engelska så är möjligheterna nästintill oändliga.

Håll dig uppdaterad kring Amazon Alexa här 

Siri är ett givet val om du har en iPhone eller andra Apple-produkter. Den är smidig att använda och passar Apples ekosystem som handen i handsken. Siri stödjer svenska.

Håll dig uppdaterad kring Siri här 

Produkter med Google Assistant

Produkter med Amazon Alexa

Produkter med Siri

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida

Vi använder småkakor (cookies), så att du kan använda vår webbutik. Vi använder dem också för att få fram hur våra hemsidor används, så vi hela tiden kan göra dem bättre, självklart medan vi lyssnar på vår favoritmusik. Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer om cookies här