HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Ska det göras så ska det göras ordentligt...

Jacob bjöd hem Hi-Fi Klubben för rådgivning när han byggde ett nytt hus. Nu har hans kärlek till läckert Hi-Fi-ljud införlivats i vartenda rum.

41-årige Jacob hade länge imponerats av hur bra ljud han ibland kunde uppleva på caféer och i butiker även om högtalarna var dolda i väggar och tak. När han som bäst höll på att bygga ett 194 kvadratmeter stort hus till familjen tog han en dag med sin fyraåriga dotter och åkte in till Hi-Fi Klubben. Han tänkte bara höra vad de där inbyggda högtalarna egentligen kunde prestera. Sen var han såld.

Jag ville gärna ha det mesta integrerat i huset, men samtidigt ha lite framme

”Jag föll för hela drömmen om vad man kan få i ett hus när man bygger upp det från grunden och integrerar ett Hi-Fi-system redan från början. Jag tycker helt klart att det är den perfekta lösningen för mig”, säger Jacob som har bott i sitt nya hus sedan i maj.

Han har alltid varit intresserad av bra ljud och har under de senaste åren haft ett par Infinity Kappa 8-högtalare. Tillsammans med resten av anläggningen vägde de runt 90 kilo. När han nu fick chansen att få bort de stora golvhögtalarna från vardagsrummet var Jacobs fru, Maj-Britt, inte svår att övertala:

”Hon sa att de gamla högtalarna var väl så fina, men att de också var en aning för stora. Även om hon gillade ljudet.”

Idag bor Jacob och Maj-Britt alltså i ett helt nytt hus utan stora högtalare men med ett ljud som fortfarande håller toppklass . I både vardagsrum och kök/allrum har två B&W CCM683-inbyggnadshögtalare borrats upp i taket. Samtidig hänger ett par diskreta Scandyna Minipod-högtalare uppe i två hörn i varje rum, i sällskap av Scandyna Bass Station-subbasar som ger extra tyngd i botten.

Steg 1: Projektering

Jacob tog råd av Hi-Fi Klubben redan när hans nya hus låg på ritbordet. På så sätt kunde han i god tid få en överblick över de optimala produkterna och bästa sättet att installera dem på. Det gjorde att allting blev mycket enklare, billigare och bättre i slutändan.

”Jag ville gärna ha det mesta integrerat i huset, men samtidigt ha lite framme. Bara lite diskret uppe i hörnet. Det är nog Hi-Fi-nörden i mig som inte riktigt kan låta bli. Och de ser ju bra ut”, säger Jacob och berättar att det även sitter högtalare i taket i alla mindre rum som kontor, badrum och grovkök. Här är dock elementen mindre än i de större rummen.

Alla högtalare i huset har kopplats till en tolvkanalig NAD CI9120-förstärkare som har gömts undan i husets klädkammare. Hela systemet kan styras trådlöst via ett Sonos-system, och med hjälp av touch-screen-controllern kan man spela olika låtar från familjens digitala musiksamling och styra ljudnivåerna i varje enskilt rum.

”Nu har jag små barn, och problemet är ju att de vill peta, fingra och ratta. Om vi lyssnade på musik på den gamla anläggningen och de så bara skruvade upp till hälften skulle elementen gå sönder. Den här lösningen är både snygg och praktisk, i och med att alltsammans har gömts undan. Det finns inga förstärkare eller högtalare där de kan vrida upp volymen eller sticka fingret genom ett membran” säger Jacob, som alltså även ser en praktisk fördel med den integrerade anläggningen.

Redo för framtida behov

Alla högtalare har inte satts upp ännu, men kablar har redan dragits i väggarna så att systemet enkelt kan utökas. På samma sätt har det redan förberetts för om Jacob en dag skulle vilja ha en hemmabio i vardagsrummet:

”Det har tänkts in i helheten. Kablarna för exempelvis en centerhögtalare, som kanske kommer först om fem år, har redan dragits. Alla kablar ligger färdiga, så systemet är fullständigt framtidssäkrat.”

Steg 2: Byggeriet

Jacobs elektriker såg till att allting förbereddes på ett helt korrekt sätt. Om din elektriker själv inte står för slutmonteringen ska du försäkra dig om att han anger placeringen av högtalare m.m. 100 % exakt på ritningarna.

Kontakta oss

Hi-Fi Klubben Solutions har många års erfarenhet av att integrera ljud och bild i hus, lägenheter och sommarstugor.

Kontakta Hi-Fi Klubben Solutions

Under ett stort byggprojekt är det naturligtvis oändligt många beslut som måste fattas som inte har något med ljud att göra. Trots detta tyckte Jacob att han lika väl kunde lägga full tankeverksamhet bakom ljudprojektet. Skulle det göras kunde det lika gärna göras ordentligt. Det resulterade bland annat i att hela Hi-Fi-systemet har kopplats till ett självständigt relä.

”Om man kör en torktumlare samtidigt som spisen och fläkten startas kan detta störa musiken i form av surrande eller brummande ljud. De störningarna ville jag få bort helt. Allt som drivs av elektricitet där strömkurvan kan gå upp och ned drivs därför via ett relä och ljudet via ett annat.”

Man ska ställa de rätta frågorna

Eftersom Jacob ändå skulle få el dragen i huset fick han elektrikerna att även dra högtalarkablarna. En smart lösning som var möjlig tack vare att han redan tidigt under planeringen tog med sig byggritningarna till Hi Fi-Klubben och involverade personalen i projektet. Och det ångrar han inte:

”De har ju verktygen som behövs för att hjälpa folk och kan ställa de rätta frågorna för att få reda på hur man vill ha det”, säger Jacob och berättar att han ofta ringde butiken när han tvekade om något.

Steg 3: Montering

Sedan familjen flyttade in i det nya huset är det speciellt Pink Floyd som spelats flitigt på anläggningen.Samtliga högtalar- och nätverkskablar i hela huset drogs fram till skåpet där Jacob samlat tekniken – en flerkanalig NAD-förstärkare och en trådlös Sonos-anläggning som levererar musiken. All teknik har alltså gömts undan på ett och samma ställe – en läcker och praktisk lösning!

”Roger Waters från Pink Floyd gjorde en spelning i Albert Hall i London och gav sedan ut en CD med hela konserten. Den har jag lyssnat på många gångar för där är ljudet verkligen grymt. Jag gillar när det finns ett lugn i musiken samtidigt som den har mängder av detaljer och finesser. Det är sådant man får på köpet när man har ordentlig Hi-Fi-utrustning som verkligen kan leverera.”

Steg 4: Arbetet klart

Nu kan både Jacob och familjen njuta av musik i hög kvalitet i hela huset utan att intrycket av deras eleganta inredning störs av anläggningar och stora högtalare. Det fina förarbetet gav ett resultat som alla parter är fullt nöjda med.

Jacobs hi-fi-system

  • 1 NAD CI9120-förstärkare
  • 6 st Sonos ZP90 ZonePlayer-enheter
  • Sonos CR200 Controller
  • 4 st B&W CCM683-högtalare
  • 8 st B&W CCM618-högtalare
  • 4 st Scandyna Minipod-högtalare
  • 2 st Scandyna Bass Station-subbasar
  • 100 meter van den Hul The SNOWLINE-högtalarkabel
  • 12 meter van den Hul-subbaskabel
  • 1 separat el-relä

Planera tillsammans med Hi-Fi Klubben

Se även vår broschyr

På Hi-Fi Klubben sätter vi en stor ära i att hjälpa dig med att hitta precis rätt lösning. Vi kan hjälpa dig om du planerar att integrera ljud där du bor eller när du bygger nytt. Oavsett om du har stora eller små planer så har vi expertisen som krävs för att leda dig genom hela projektet så att lösningen motsvarar det du drömde om. Jo förr under processens gång som du tittar in till någon av våra butiker, desto bättre kan vi hjälpa dig.

Här hittar du alla Hi-Fi Klubbens butiker

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida