HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Varför spelar projektionsduken roll?

”Det funkar väl lika bra att projicera bilden på en vit vägg”. Eller?

Givetvis går det, men resultatet går inte ens att jämföra med det du får vid användandet av en riktigt bra projektionsduk. Dukytan förbättrar det projicerade ljuset och reflekterar livfulla färger, skarpa kontraster och en fantastisk detaljrikhet. Så, varför spendera dyra pengar på en projektor om du inte utnyttjar dess fördelar maximalt?

Infallande ljus viktig faktor som påverkar din tittarupplevelse

Som regel används vit dukyta om det befintliga ljuset kan blockeras; alltså när rummet kan bli så mörkt som möjligt. De vita fälten i bilden visas helt vita, och färgåtergivningen är superb. Det är dock inte alltid fallet att man kan blockera allt ljus i omgivningen, och då passar en högkontrastduk bättre. En sådan yta förstärker de mörka områdena i den projicerade bilden och kontrasten mellan färger och svart/vitt stärks.

Projicering ytor

Vi har ett stort urval av dukytor, t ex perforerade, ljudtransparanta, glasfiberdukar och stretchvinyler. Här följer exempel på dukmaterial:

ReAct 2.1 – den revolutionerande duken

Vill du installera din projektorduk i ett rum som är svårt att få helt mörklagt är det en god idé att använda en högkontrastyta. Duken som heter ReAct 2.1 är en av våra mest populära tack vare dess överlägsna kontrastrika färgåtergivning, och det överkomliga priset.

ReAct 2.1 är ett flexibelt material med en silvergrå bottenyta. Ett toppfilter diffuserar och reflekterar ljuset tillbaka rakt fram istället för att lysa upp tak och väggar. Den mörkgrå bottnen ger dessutom en fantastisk svärta. Gain 1,0. ReAct 2.1 är även fullt HD-kapabel. Denna duk finns som tillval för ramspända projektionsdukar och Tab Tension-modeller.

GreyLight

Matt ljusgrå glasfiber duk med gain 0,75 som hjälper upp bottensvärta & färgmättnad. Den kan dock inte riktigt mäta sig med en högkontrastduk som ReAct vad gäller kontrast och diffusering av infallande ljus. Hållbar och robust duk för både motoriserade och manuella kassetter.

Xpert- hög bildkvalitet med grönt samvete

Xpert är en miljövänlig duk som inte kompromissar med bildkvaliteten. Den PVC-fria dukytan tillverkas helt utan tillsatser av hälsofarliga ämnen, och är dessutom klassad enligt den högsta flamskyddsstandarden (B1).

Projiceringsytan har en unik textilstruktur som ger ett fantastiskt bildresultat med enastående färgåtergivning och bred bilddiffusion.Sammansättningen av Xperts olika duklager bidrar till att ge en mycket slät bildyta, samtidigt som materialet har mörkläggande egenskaper som gör att inkommande ljus bakifrån helt blockeras.

Xpert finns som tillval för de motordrivna projektorduksmodellerna Diplomat, Linea (i standardutförande) och inbyggnadsduken Sesame 2.1. Självklart kan du välja på flera bildformat, med eller utan svart inramning.

FlexWhite

Matt vit strech vinyl med gain 1,0, för utrymmen med bra mörkläggningsmöjlighet. Mycket bra släthet, korrekt färgåtergivning och även fullt HD-kapabel. För de motordrivna projektorduksmodellerna Diplomat, Linea, inbyggnadsduken Sesame 2.1 samt ramfixerad. Självklart kan du välja på flera bildformat, med eller utan svart inramning.

Arctiq

Matt vit glasfiberduk med gain 1,0, för utrymmen med bra mörkläggningsmöjlighet. Lämplig för både motoriserade och manuella kassetter. Robust och hållbar duk. Samtliga Euroscreens projektordukar är svensktillverkade med hög kvalitet i fokus, och är miljögodkända enligt REACH (Registration, Evaluation, Authorisation & Limitation of chemicals) och ECHA (European Chemicals Agency).

Kassetter

Sesame 2.1

Sesame 2.1 är en prisvinnande modell från Euroscreen, som är utformad med en innovativ nedsänkt kassett, vilket gör det möjligt att dölja installationen helt i taket när den inte används. Den vita aluminiumkassetten har justerbara inre fästen, som gör att du kan finjustera bottenprofilen i efterhand för en perfekt balanserad upphissning i taket. Det är också möjligt att använda en Tab Tension-duk med Sesame 2.1 för att få en så plan dukyta som möjligt (även om planheten går att justera allteftersom om det skulle behövas).

Linea

Linea är en förstklassig modell med utomordentlig planhet med Tab Tension. Kassetten har en unik design med lätt rundad aluminium som varken visar fästen eller beslag. Den tunga, vita bottenprofilen döljs helt i kassetten när den är uppdragen. Som standard levereras Linea med Euroscreens Control Box med en ”Plug & Play feature” som gör installationen snabb och enkel.

Diplomat

Diplomat är Euroscreens bästsäljande projektorduk och är den som har störst variationsmöjligheter. Dess kanalfixerade installationsegenskaper gör den en av marknadens mest flexibla och lätta kassetter att installera, och den finns tillgänglig både som manuell och motordriven.

Tack vare den funktionella designen är Diplomat ett utmärkt val för hemmabion. Väljer man till funktionen ”Quiet Motor” till den motoriserade modellen, eller ”Soft&Quiet” för den manuella dito, får man en extra professionell touch på systemet, och ökar dessutom dukens livslängd.

Till den motoriseradea modellen av Diplomat kan du välja en duk med Tab Tension för extra slät dukyta. Den tunga bottenprofilen bidrar dessutom med extra vertikal spänning.

 

Ramspänt

Frame Vision med VelTex

Vår mest populära ramspända duk är försedd med VelTex: en textil som absorberar kringliggande ljus och gör det lättare att finjustera bilden från projektorn utan störande ljusreflexer. Den ramspända duken garanterar en absolut slätdukyta, vilket är den viktigaste egenskapen en duk har för att generera högsta bildkvalitet.

Välkommen till din Hi-Fi Klubben butik för råd och se utvalda dukar!

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida