HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

”De allra bästa plattorna är ju de som man först inte tyckte var så bra”

Musik leker med våra förväntningar, och det älskar våra hjärnor, berättar Peter Vuust, som är expert på just musik och hjärnor. Därför kan vi lyssna på vissa låtar och skivor om och om igen.

Peter Vuust trodde inte sina egna öron. På scenen stod Paul Simon och inledde sin konsert med America, en 50 år gammal populär Simon & Garfunkel-låt, men han spelade den på ett helt annat sätt, med stråkkvartett. Låten framstod som född på nytt den där kvällen i juli i Köpenhamn, och för Peter Vuust hände något som sällan händer. Tårarna rann längs kinderna på honom.

.

Simon & Garfunkel ”America” live från Central Park

”Jag vet inte varför jag grät. Kanske för att jag visste att det skulle vara sista gången jag såg honom. Kanske på grund av den konstnärliga ambition han hade. Ambitionen att spränga folks förväntningar”, berättar han.

”Musik leker med våra förväntningar på vad som snart ska komma i en låt. Musik balanserar det vi känner till, och det vi inte förväntar oss” - Peter Vuust

Upplevelsen omfattar två av de krafter som enligt Peter Vuust är förknippade med att lyssna på musik: Musikens nostalgiska attraktionskraft och musikens lek med våra förväntningar.

PeterVuust-1334_.jpg

Norah Jones på repeat

Peter Vuust vet vad han pratar om. Han är en välrenommerad jazzmusiker och leder ett center som forskar kring hur musik påverkar hjärnan.

”Musik skiljer sig från andra konstarter i det att gränsen för vilka upprepningar vi står ut med är helt annorlunda”, säger han – och tar som exempel Norah Jones debutplatta.

”Det var något med den som fick mig att tänka: ’Alltså, den där måste jag lyssna på igen.’”

Så det gjorde han och miljontals andra människor. Under en period lyssnade de på Norah Jones om och om igen. Precis som han har lyssnar på The Beatles tiotusentals gånger. Och Radiohead. Och Paul Simon. Och en mängd andra musiker, för musik är Peter Vuusts liv, och han lyssnar överallt i sin villa i Aarhus. När han ligger i sängen. När han tar ett bad. När han stryker.

Ibland kan kan sätta på samma låt flera gånger på raken för att höra en viss frekvens eller ett visst klimax igen.

”Musik leker med våra förväntningar på vad som snart ska komma i en låt. Musik balanserar det vi känner till, och det vi inte förväntar oss”, förklarar han.

Fuckar upp hjärnan

Den balansgången älskar vår hjärna, som belönar oss med hjärnans lyckodrog, dopamin. Man kan faktiskt tala om att vara ’musikjunkie’. Hjärnan belönar oss för att få mer av samma vara. Det händer när en låt utvecklas som förväntat, men i ännu högre grad när musiken överraskar. Det kan ge en maximal dopamin-kick.

Det hänger ihop med vissa av de universella kännetecken som finns i musik, påpekar Peter Vuust. I rytmisk musik är det till exempel en fast puls och ett fast tempo. Om musikerna möblerar om på de bitarna så uppfattar vi det väldigt tydligt eftersom hjärnan har ett schematiskt minne och har kartlagt alla låtar man har hört, och som följer en rytmisk mall.

PeterVuust.jpg

”Plötsligt fuckar musiken upp vårt schematiskt strukturerade minne.”

Det motsvarar att man ser en boll som släpps och faller mot marken. Det är regeln. Men om bollen plötsligt ”faller uppåt”, så kommer det att överrumpla, och det kommer att överrumpla dig varje gång du ser det eftersom det bryter mot hjärnans mall.

Det oförutsägbara och nytänkande inom musiken kan göra den outslitlig.

”De allra bästa plattorna är ju de som man först inte tyckte var så bra. Musiken har något man inte kan förklara. Det är något som kännetecknar stor konst. Mycket av den har en enkel framtoning, men under ytan finns en massa saker som man upptäcker först efter hand. Det finns ett antal skikt som fortsätter att egga oss”, säger Peter Vuust.

Han betonar att man kan eggas av alla typer av musik, även inom genrer som man vanligtvis inte lyssnar på. Men det kräver att man ger musiken en ärlig chans och lyssnar koncentrerat.

”Musik har en direkt inverkan på våra känslor. Vi behöver bara höra en halv sekund, så känner vi igen den känsla som är kopplad till den. Musik kan göra oss mer nostalgiska än om vi ser en bild av den situation vi ser tillbaka på,” - Peter Vuust

Får oss att minnas och glömma

Hjärnan kommer ihåg automatiskt, så vi kan knyta musikstycken till vissa bestämda upplevelser. Den första kyssen, en resa eller den första fyllan.

”Musik har en direkt inverkan på våra känslor. Vi behöver bara höra en halv sekund, så känner vi igen den känsla som är kopplad till den. Musik kan göra oss mer nostalgiska än om vi ser en bild av den situation vi ser tillbaka på”, förklarar Peter Vuust.

När han hör The Beatles-plattan Abbey Road kommer han själv tillbaka till Åby Bibliotek, där han lyssnade på skivan som pojke. Och när han sitter hemma i lyssningsfåtöljen, när han spelar på sin kontrabas, eller när han går på konsert, kan han uppleva något av det vackraste med musik.

”Musik kan få oss att glömma att vi bundna till vår kropp och hjärna.”

Som den där kvällen med Paul Simon.

Blaa_bog_SE.jpg

TRE LÅTAR ATT UPPTÄCKA

Paul Simon: Question for the Angels
”Det är en sjukt bra låt. Det är en ballad, vacker och enkel, och gränsen ligger för långt bort. Man måste verkligen höra den några gånger innan man gillar den. Men sen tänker man: Den är helt enkelt bäst!”

Chet Baker: It Could Happen To You
”Det fantastiska är att det inte finns någon som kan höra skillnad på när han spelar trumpet, och när han sjunger sitt ”scat”-solo. Musik är inte bara känslor. Det är också idéer som förmedlas.”

Pablo Casals: Bach: Cello Suites
”Han är cellist, och på sätt och vis spelar han ruttet. Men det är ruttet på ett bra sätt. Man hör instrumentet tänjas till det yttersta. Man hör kampen med materialet. Jag älskar det.”