HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Kadeau – första danska restaurangen med state-of-the-art-ljud

Kadeau är en av Danmarks mest tongivande restauranger både när det gäller mat och stil. Nu är de också först ut med att installera ett ljudsystem som kan ta upplevelsen till en helt ny dimension.

2007 bestämde sig tre barndomsvänner från Bornholm för att öppna en restaurang i ett gammalt nedlagt ishus på Bornholm. Målet var att använda öns bästa råvaror och visa vilka gastronomiska upplevelser den hade att erbjuda. Och man må säga att det var en satsning som slog väl ut, med lyriska recensioner och sedermera en restaurang som nyligen förärades en Michelin-stjärna.

I dag, sju år efter att resan tog sin början, sitter vi i en ny avdelning på den trendiga restaurangen Kadeau på Christianshavn, som i år blev belönad med en av de eftertraktade Michelin-stjärnorna. Lokalernas design är väl genomtänkt in i minsta detalj, och i linje med de kulinariska ambitionerna andas även restaurangen Danmark. Möblerna är av dansk design, man har använt danska material till inredningen och på väggarna hänger högtalare från den danska högtalartillverkaren DALI.

Det har helt enkelt gett oss helt nya möjligheter att ge våra gäster en fulländad restaurangupplevelse med en helt ny dimension. Jag skulle nästan vilja jämföra det med när vi byggde ut Kadeau, det utökar upplevelsen och faciliteterna. Det är grymt häftigt!

Magnus Høegh Kofoed – en av de tre ägarna – fiskar upp sin iPhone ur fickan och sänker den dämpade musiken ytterligare, för det ligger nämligen en diskret ljudkuliss över restaurangen. Han berättar med ett leende att det från början inte alls var meningen att restaurangen skulle ha bakgrundsmusik eller högtalare:  

”Vi har alltid haft ett stort fokus på akustiken och insett hur otroligt viktig den är på en restaurang. Jag har ätit på många ställen med fantastisk mat, men upplevelsen blir inte särskilt trevlig när du inte hör vad din bordsgranne säger. Vi var därför helt inställda på att designa en restaurang med bra akustik och där man kan prata. Men vi var också överens om att vi INTE skulle ha musik eller någon ljudanläggning.”

 

Kaffe og chillet ambient

Magnus forklarer, hvordan inspirationen til at drive restaurant uden baggrundsmusik var drevet af oplevelser fra andre toprestauranter, der gjorde det samme. De ville have den samme summen af konversation mellem bordene – minus musik! Dét var planen, som de tre var fuldstændige enige om, og de drev da også restauranten i halvandet år uden musik.

Den holdning har dog ændret sig radikalt, og i dag har Kadeau som den første danske restaurant et toptunet lydsystem. Systemet er bygget op omkring DALI-højttalere og trådløse Bluesound-musikafspillere fra Hi-Fi Klubben, og det er i stand til at spille forskellig musik i 3-4 forskellige rum, uden at det virker forstyrrende i de andre rum. I køkkenet drøner rockmusikken afsted og akkompagnerer de hårdtarbejdende kokke. I det store restaurant-rum spiller en helt anden genre mere dæmpet, og i den bagerste lounge nyder Magnus en kop kaffe til chillet ambient.

”Det är grymt häftigt!”

Man kan lugnt säga att Kadeau har gjort en helomvändning när det gäller musiken. Magnus förklarar att det egentligen var sångaren Lukas Graham som satte igång det hela: 

”Lukas är stamkund här och vi sitter ofta i baren och tar en öl när köket har stängt. Där har vi tidigare suttit och lyssnat på musik på nån halvkass docka – självklart på alldeles för hög volym så att det skramlade och hade sig. En dag tittade Lukas på oss och frågade varför i helsike vi inte hade några ordentliga högtalare att spela musik på i restaurangen.” 

De tre ägarna insåg att han hade en poäng. Som Magnus berättar har det varit alltför tyst när restaurangen inte har varit full, så egentligen var de redan inställda på att installera en ljudanläggning. Killarna är dock perfektionister ända ut i fingerspetsarna: ”Om det ska göras ska det banne mig göras ordentligt,” poängterar Magnus Høegh Kofoed. Lukas Graham rekommenderade att de installerade DALI från Hi-Fi klubben, och de är fortfarande helt lyriska över ljudet: 

”Det har helt enkelt gett oss helt nya möjligheter att ge våra gäster en fulländad restaurangupplevelse med en helt ny dimension. Jag skulle nästan vilja jämföra det med när vi byggde ut Kadeau, det utökar upplevelsen och faciliteterna. ”Det är grymt häftigt,” säger Magnus med ett leende.

Alla sinnen berörs

Kadeaus lokaler inhyste tidigare en mediebyrå, så när de matglada bornholmarna flyttade in rev de ner allt och byggde sedan upp restaurangen efter eget huvud. De ville skapa en värld som ger gästerna en totalupplevelse, för om man tillhör topprestaurangerna i Danmark räcker det inte längre att bara laga läcker mat. Alla sinnen ska beröras, och den avancerade ljudanläggningen ger dem ännu en sträng på lyran att spela på. 

Restaurangscenen i Norden skiljer sig radikalt från resten av världen när det gäller gästens upplevelse. Både i Norge, Sverige och Danmark går restauratörerna steget längre för att ge gästerna en perfekt kväll. Sinnena ska stimuleras på alla fronter och här spelar ljudet också en stor roll som Magnus ser fram emot att experimentera med:  

”Vi har ännu inte haft tid att utforska alla de möjligheter den här otroligt läckra anläggningen ger. Vi spelar mest ambient för att skapa rätt stämning, men senare på kvällen under helgerna händer det att vi spelar till exempel Bruce Springsteen eller Charlie Parker. Men vi vill gärna experimentera mer med de möjligheter som finns att väcka känslor hos folk i samspelet mellan mat och musik.” 

Tekniken i den avancerade anläggningen på Kadeau gör det möjligt att spela musik i högre upplösning som ger utrymme för många fler nyanser i ljudet, och det här är något som alla går igång på. De får nöjda och glada gäster, och Magnus ögon riktigt lyser när han demonstrerar ljudet, samtidigt som han berättar att det även blir en härlig stämning ute i köket: 

Jag vet inte vad det är med kockar, men de ska alltid ha ljudet så högt som möjligt – ja det det är nästan så att man trillar av stolen. Men nu kan de spela högt utan att det stör resten av restaurangen och vi konstant måste be dem sänka. 

Det här har Kadeau fått installerat

Huvudsalong

Lounge

Tillredningskök

Grovkök

Toaletter

Effektförstärkare

  • 2 st Crown CTS8200 

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida