HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Musik och ljud lindrar smärta

Ett tryggt och behagligt rum med vackra färger och bra ljud hjälper människor med kronisk smärta till ett bättre liv. Musik och naturljud har en läkande effekt som kan användas som behandling.

Tonerna av vattenfall, fågelsång och vågsvall fyller rummet men det går inte att identifiera exakt varifrån ljuden kommer. Det finns inga synliga högtalare eller ljudanläggningar, och det ger en känsla av att man faktiskt befinner sig ute i naturen en lugn sommardag, långt från stadens buller och annat oväsen. Den goda stämningen ger en behaglig känsla av både yttre och inre frid, det är svårt att föreställa sig att vi faktiskt befinner oss på ett sjukhus.

Ljud under behandlingen

På den tvärvetenskapliga smärtbehandlingskliniken på Ålborgs sjukhus använder terapeuterna musik för att framkalla olika stämningar. Fokus ligger på både ljus, färg, konst, ljud och material. Målet är att behandlingsrummet ska kännas tryggt och trivsamt, det ska finnas olika sätt att vila och att man ska kunna se och höra varandra.

Behandlingen hjälper människor som har kronisk smärta i ryggen, magen, huvudet eller andra kroppsdelar. Människor som den vanliga behandlingen har fått ge upp och vars utsikter är att leva resten av sina liv med permanenta smärtor. En situation som ofta drabbar både familjeliv och arbete väldigt hårt. Vanliga människor kan knappast föreställa sig hur det är att ha kronisk smärta utan något hopp om att bli friska.

Akustiken och ljuden i behandlingsrummet spelar stor roll, säger sjuksköterskan och psykoterapeuten Marianne, som arbetar med behandling av smärtpatienter:
  
”Det är ett och ett halvt år sedan vi inredde det här rummet för gruppterapi. Och det gör stor skillnad att ha ett riktigt ljudsystem i stället för den gamla bergsprängaren vi använde förut”, säger hon och tillägger:
 
”Vi använder till exempel musik eller en behaglig ljudkuliss under våra mindfulness-behandlingar. Dessa patienter är så svårt drabbade av smärta att det påverkar deras liv och blir en konstant störning i tillvaron. Det kan musik och angenäma ljud i bra akustik bidra till att lindra.”

Det handlar om balans


Det inbyggda ljudsystemet är sponsrat av Hi-Fi Klubben och är en del av experimentet på smärtcentret. Men även om ljudet är viktigt så är det bara ett element i behandlingsrummet. Tanken är att främja alla sinnen med ljus, material, färger och konst.

Inredningen i rummet är gjord i samarbete med Institutionen för arkitektur, design och medieteknik vid Ålborgs universitet, som bland annat forskar på området Helande arkitektur. Mette Blicher Folmer är både sjuksköterska och arkitekt och rummet på det tvärvetenskapliga smärtcentret är ett direkt resultat av hennes doktorsavhandling i Helande arkitektur:

”Man skulle kanske kunna tro att detta är samma sak som Feng Shui, där rummet är inrett utifrån bestämda värderingar och övertygelser, men det går inte riktigt att jämföra. Helande arkitektur handlar också om att balansera sinnena i arkitekturen och miljön, men det bygger på forskning och analys av konkreta insamlade data.”

Rummet på smärtcentret har ingått i ett forskningsprojekt där behandlingen jämfördes med den behandling som patienterna fick i vanliga sjukhusrum. Och det visade sig att patienterna upplevde de speciella platserna som mycket tryggare och behagligare att vara i.

det gör stor skillnad att ha ett riktigt ljudsystem i stället för den gamla bergsprängaren vi använde förut

Musik och fika

I gruppterapin använder Marianne många olika sorters ljud. Till en mindfulness-session är det tyst och lugn musik som är bäst för meditation, andra gånger är det ljud från naturen som används:

”Men det är sällsynt att vi drar igång hårdrock”, skrattar hon och säger: ”Hela syftet är att skapa balans och vi märker verkligen vikten av att ljuden är fördelade över hela rummet. Och så är det ingen som måste ligga precis bredvid den berömda bergsprängaren medan andra som ligger i andra änden av rummet inte hör något alls. Det ger en mycket bättre utgångspunkt för terapin.”

Anläggningen används även för annat än behandling, avslöjar Marianne med ett leende. För när personalen behöver en paus läggs det ofta på en privat CD för att göra en kopp kaffe sällskap.


”Man märker helt enkelt att alla är lite gladare eftersom det inte finns några störande element i de olika övningarna och terapin. Och så får vi väldigt mycket positiv feedback från patienterna.”

Kvalitet ger trovärdighet och förtroende


Enligt den helande arkitekturen ska rummet utstråla förtroende och omsorg, men det måste också utstråla kvalitet och enhetlighet mellan möbler, färger och andra saker i rummet. Det är viktigt att patienterna känner att de blir tagna på allvar, säger Mette Blicher Folmer.

”Vi serverar kaffe, te och vatten i glas eller porslin istället för plastmuggar. Vi har surround-ljudsystem istället för bergsprängare och vi har handplockad konst på väggarna i stället för slumpmässiga inramade affischer. Vi vill helt enkelt öka rummets sammanlagda kvalitet för att ge behandlingen bästa möjliga förutsättningar. Och här ingår ljudkvaliteten på samma nivå som alla andra element.”