HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

HiFi Scenen Talks

Felix Gargerle, Kent Nagano och Göteborgs Symfoniker

Vid det här Hi-Fi Scenen-eventet pratade vi med Felix Gargerle som producerar klassisk musik och Kent Nagano som är dirigent. Samtalet kom att kretsa kring deras arbete med att skapa den stora Richard Strauss-produktionen ”En alpsymfoni” med Göteborgs Symfoniker.

”Klassisk musik är kanske den mest krävande av all inspelad musik när det gäller att skapa fantastiska ljudupplevelser. Om du lyssnar på klassisk musik på en dålig hifi-anläggning är det sannerligen så att ’bad sound kills good music!’” säger Martin Kjær Skou från Hi-Fi Klubben.

Därför ville Hi-Fi Scenen utforska den klassiska musikens ljud och produktioner. Det första Hi-Fi Scenen Talks-eventet anordnades i Göteborg, med musikproducent Felix Gargerle, dirigent Kent Nagano och Göteborgs Symfoniker, där vi gick på djupet djupet i deras senaste inspelnings- och produktionssamarbete.

"En produktion börjar med en idé kring hur vi vill att musiken ska vara. Kent Nagano har väldigt detaljerade tankar kring hur musiken bör låta och hur den bör skapas. Och mitt arbete är att skapa denna akustiska lyssningsatmosfär för lyssnaren som sitter hemma framför stereon", säger Felix Gargerle.

"En alpsymfoni" är ett klassiskt mästerverk från 1915 av den vida berömda tyska kompositören Richard Strauss (1864–1949). Vid den här inspelningen av symfonin leddes de 109 musiker som utgör Göteborgs Symfoniker – och som också är Sveriges nationalorkester – av den celebra amerikanska dirigenten Kent Nagano. Symfonin framfördes i Göteborgs imponerande konserthus och spelades in av den välrenommerade tyska producenten Felix Gargerle.

Den underliggande berättelsen till "En alpsymfoni" utgör det du upplever precis innan gryningen och fram till följande skymning när du bestiger berg i Alperna. Det här gör att berättelsen omfattar den vackra synen av blommande ängar, farliga ögonblick när du klättrar över en glaciär, plus åska och stormar som drabbar berget – och allt ska berättas med hjälp av musikernas instrument. Det här gör produktionsarbetet ännu svårare eftersom varje instrument, ton och balans i ljudet utgör en del av den här berättelsen.

"Det som gör den här inspelningen särskilt speciell är att vi har försökt skapa något nytt inom symfonin. Så lyssnaren ska helst uppleva att vi tagit oss an musikstycket på ett väldigt speciellt sätt, där ljudet av alla instrument kan upplevas i en tredimensionell rymd. Jag har försökt skapa en ton som är väldigt djup och färgrik", säger Felix Gargerle.

Vi tillåter inga kompromisser när det gäller ljudet. Det är också därför Felix Gargerle insisterar på att produktionen ska hålla högsta möjliga kvalitet – även när det gäller den färdiga inspelningen. Den kommer att släppas i högupplöst digitalt format (Pure Audio Blu-Ray och högupplöst format för nedladdning), såväl som på vinyl-LP.

"Vi använder alla tekniker som står till buds för att forma inspelningen som vi vill ha den. I vårt arbete med att producera klassisk musik har vi lärt oss att använda teknik från popmusikens värld, men de skulle kunna lära sig mycket av att ta till sig den lyssningsupplevelse folk som avnjuter klassisk musik får. Det är verkligen synd att dagens popmusik är så komprimerad och håller så dålig ljudkvalitet", säger Felix Gargerle.

Titta på Hi-Fi Scenen Talks-videon med Felix Gargerle, Kent Nagano och Göteborgs Symfoniker här