HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

HiFi Scenen Talks – Jake Bugg

Under ett samtal med Hi-Fi Scenen snackade albumaktuella singer-songwritern Jake Bugg från Storbritannien om sitt tredje album ’On My One’, sitt förhållande till ljud och vad som inspirerar honom i låtskrivandet.

Jake Bugg är bara i början av 20-årsåldern men har redan gett ut tre album – varav det senaste, On My One, släpptes alldeles nyligen. Han har också hunnit spela på världskända festivaler som Glastonbury Festival och arbeta med demonproducenter som Rick Rubin (Jay-Z, Adele, Johnny Cash och många andra). Och det var just nyss nämnda stjärnproducent som under arbetet med sångarens andra album gav den unge britten ett gott råd som har varit helt centralt vid skapandet av det nya albumet:

”På mitt andra album, när jag arbetade med Rick Rubin, var alla ljud han skapade väldigt rena och enkla in i det sista. Han sa att det är så man får fram det bästa av det bästa och renaste ljudet, så jag följde helt enkelt hans råd. Vi använde inte många effekter och tryckte bara ”record”. Jag lekte bara med ljudet tills det lät rätt”, berättar Jake Bugg.

Även om Bugg, som tidigare haft framgångar med vackra låtar som What Doesn’t Kill You, Lightning Bolt och Broken har hållit inspelningarna enkla på sitt nya album så har skapandeprocessen inte varit lika enkel. Flera gånger har han britten känt sig avgjort modfälld under skapandet av det nya albumet. Till en början var Bugg ensam i studion, då det fanns utrymme för att leka och experimentera, men han arbetade också flera gånger med en producent vid sin sida, och Bugg kallar hela processen och skapandet av albumet en lärorik utmaning:

”Det fanns tillfällen då jag inte trodde att vi skulle lyckas. På vissa låtar arbetade jag med producenten Jacknife Lee, och en av låtarna jobbade vi väldigt länge med. Han sa hela tiden att jag skulle göra en ny refräng till låten. Det kan ibland vara svårt för en låtskrivare att höra, men i slutändan var det bra att han pressade mig, för det gav resultat. Det är jag tacksam för”, säger Bugg.

Vi mötte talangfulla Jake Bugg i Oslo, dit den unge britten flugit från Storbritannien för att berätta om sitt tredje album On My One. 

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida