HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Joacims hem är ett ljudtempel

Joacims hem är ett ljudtempel

Joacim är en man som verkligen går all-in när det gäller att få riktigt bra ljud. Han bor idag i en gammal kyrka som han inrett till något av ett High End-tempel och en hyllning till musik och film – och storslagna upplevelser.

41-årige Joacim har varit ljudintresserad sedan unga tonåren, och jobbar sedan mer än ett decennium tillbaka på Hi-Fi Klubben i Karlstad. Vi bad honom berätta om sin ljudresa, om hur han ser på ljud och film idag och hur han uppmuntrar andra musikälskare han möter i butiken att upptäcka de fantastiska upplevelser och rysningar av välmående som riktigt bra ljud kan ge.

Kyrkan blev ett ljudtempel

När vi träffar Joacim hälsar han oss välkomna i en drygt 100 år gammal kyrka som gjorts om till bostad. Han berättar att han själv tycker att det är en ära att få bo så stort och rymligt, och att det är extra roligt eftersom han vet att de också haft körkonserter här tidigare. Och det skadar ju inte att ha dagsljuset strålande genom kyrkans rundfönster, rakt ner mot sweetspot i soffan, vilket onekligen höjer den sublima upplevelsen ännu ett snäpp.

Men även om Joacim är en man med full ljudkoll så var han inte helt säker på hur bra det skulle bli att inreda kyrkan med en massiv High End-anläggning. Han har valt starka slutsteg från Classé och Cambridge för att få bästa möjliga kontroll över ljudet från Bowers & Wilkins-högtalarna, och det stora rummet ger av naturliga skäl mycket efterklang.

Men som flitig konsert- och festivalbesökare ser Joacim idel fördelar med den stora kyrklokalen, där ett stolt podium tornar upp sig bakom den mäktiga centerhögtalaren HTM1D. Ett av Joacims absolut största intressen är nämligen att se band och artister live.

– Konserter är allt, och det är den känslan jag vill ta med mig hem och uppleva igen.

Han vidareutvecklar upplevelsen genom att berätta att, så fort han sätter på en Blu-ray med en livekonsert, så får han känslan av att vara i en konserthall där det låter som det ska göra.

– Man får gåshud av att lyssna här inne. Och att kunna få livekänslan hemmavid, det är livskvalitet.

Skillnaden på ljud och ljud

Första gången Joacim kom i kontakt med Hi-Fi Klubben var han i 15-årsåldern och hade nyligen jobbat ihop till en allt-i-ett-stereo som han snabbt tröttnat på. Ett byte till ett separat slutsteg ledde till att han snart ville ha en ny CD-spelare, och han vände sig då till Hi-Fi Klubben.

På den tiden hägrade en CD-växlare, men på Hi-Fi Klubben fick han snart uppleva ”skillnaden på ljud och ljud”, som han själv uttrycker det. När han fick jämföra CD-växlaren mot en enkel-CD kopplad till sin anläggning stod det snabbt klart vilket som var rätt väg att gå. Joacim berättar med en vid gest om hur en helt ny värld uppenbarade sig.

 

Möbelsnickaren blev hifi-snickare

Trots sitt stora ljudintresse var det inte självklart för Joacim att han skulle bli hifi-försäljare. Eftersom han också hade ett stort designintresse bestämde han sig först för att satsa på att bli möbelsnickare.

Under utbildningen tog han första bästa tillfälle att kombinera designintresset med sitt ljudintresse och byggde ett par egna högtalare. Han lade ner mycket energi på att få högtalarna att låta så bra som möjligt och har kvar dem än idag, tillsammans med CD-ställ, filmdisplayer och annat som han också själv designat.

Men även om han fick förfrågningar om att bygga högtalare var det inget han tyckte han kunde livnära sig på. Så han började istället att jobba som försäljare, och efter en tid föll det sig naturligt för honom att börja driva en egen Hi-Fi Klubben-butik med en god vän.

 

 

Nytt ljud ledde till ny musik

Genom åren har han provat många olika komponenter för att sätta ihop en anläggning som har en ljudbild som passar hans musiksmak. I takt med att han fått bättre ljud på sin anläggning har han också upptäckt mycket ny musik – musik som låter riktigt bra på en bra anläggning.

Hans musiksmak har därmed också blivit bredare och Joacim anser sig – med något enstaka genreundantag – vara allätare. Det har också gjort att ljudjakten lett fram till en anläggning som kan hantera allt.

Han är väl medveten om att hans ljudresa varit kostsam, men han tycker att det är värt det. Efter första kontakten med en Classé-rigg med Bowers & Wilkins-högtalare var han helt såld.

– Vad jag än lyssnar på, så låter det som jag vill att det ska låta, med kraft och dynamik oavsett om det är norsk Black metal, eller finstämd jazz.

Hur mycket är gåshud värt?

I butiken pratar han gärna med musikälskare om vad de vill uppleva. För Joacim är det viktigaste vad anläggningen kan förmedla. Han strävar efter att också få andra att förstå vad som kan ge vad, och hjälpa dem att göra rätt val oavsett om det gäller en anläggning till köket för några tusenlappar eller något som ska fylla en stor kyrksal med kanonbra ljud.

Joacim anser att medvetenheten när det gäller kvalitet – både på musikanläggningar och upplösning på musik – är naturlig eftersom det blir bättre och bättre. Och han ställer gärna frågan om det inte är värt gåshud?

– Så fort folk får upp öron och ögon för hur bra det kan bli, då har man kommit långt.

Intresset växer genom musiken

Han ser det också som en rolig utmaning när folk som kommer till butiken och säger att de inte är ljudnördar eller audiofiler. Men så fort musik kommer på tal visar det sig att de visst har ett större intresse än de kanske trodde från början. Intresset kan bottna i en känsla från en konsert eller något liknande – då är det roligt att jobba med det man gör, säger Joacim med ett leende.

För Joacim känns det avigt att kunderna tänker annorlunda när de lägger sina pengar på en ny mobil eller en ny Smart TV. För ofta glömmer de då, eller prioriterar, bort musiken – trots att musik, det är något som verkligen får alla att må bra.

 

Delar av Joacims anläggning

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida