HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Hi-Fi Scenen med Thomas Dybdahl

Den norska sångaren, gitarristen och låtskrivaren Thomas Dybdahl ser fram emot att få ut sitt sjunde album till publiken.

- Det är otroligt härligt att vara skivaktuell igen. Jag glömmer varje gång hur spänd jag är inför en utgivning och hur långt tid det tar att färdigställa ett album, men jag är också glad över att vara klar. Att ge ut ett album är som att ta ett nytt steg: det är nya konserter och nya låtar, samtidigt som en undrar om en har gjort låtar som håller hela karriären.

Den 24 februari släpper Thomas Dybdahl albumet ”The Great Plains”, fyra år efter att ”What’s Left is Forever” toppat försäljningslistorna. Det är femton år sedan Dybdahl gjorde sin solodebut med ”... That Great October Sound”, och han har sedan länge etablerat sig som en av Norges mest erkända singersongwriters. På meritlistan hittar vi sju studioalbum, flera samarbetsprojekt, en Alarmprisen-utmärkelse, ett Spellemann-pris och en Grammy-nominering.

Jag tänker kanske inte så mycket på de förväntningar som finns på albumet, utan mer på att det är häftigt att ge ut något som folk gillar.

För Thomas är det viktig att albumet är mer än bara en samling låtar. Det ska också samla ihop tankar och trådar.

-  Jag vill inte att folk ska sitta där med en känsla av att de har slösat bort sin tid, och jag vill att de ska känna att de får tillbaka något av att lyssna på min musik.

I en tid då många artister satsar på att ge ut enstaka låtar, är det fortfarande albumformatet som gäller för Thomas Dybdahl.

- Jag vill vara lycklig och försöker därför göra sådant som gör mig glad. Att ge ut album är en större, mer monumental uppgift. Det tar mer tid, mer plats i livet. Eftersom jag är så lyckligt lottad att jag har möjlighet att spela in och ge ut en hel platta, så gör jag det också.

På ”The Great Plains” har Thomas Dybdahl jobbat med låtskrivare som Ingrid Helene Håvik (Highasakite), Nina Nielsen, Øystein Greni, David Baerwald och David Poe. Det är låtskrivare han själv nämnt som några av sina favoriter. Enligt Thomas är albumet en självrannsakande platta där han har försökt att ta reda på vem han är och hur han kommit att bli den han är.

- En känner inte sig själv så bra som en tror. Vad har gjort dig till den du är? På det här albumet har jag låtar som handlar om familjen och om de ögonblick som stått sig och visat sig vara viktiga.

Att samarbeta med andra kring låtarna är en kreativ process som han inte skulle ha velat vara utan.

- Jag får mycket tillbaka av att jobba med andra och jag gillar också att samarbeta med andra låtskrivare för att få en lite annan syn på saker och ting. Vad är viktigt textmässigt? Vad är viktigt rent musikaliskt?

Dybdahls nya skiva är inspelad i Propeller Studio med Kåre Vestrheim som producent.

- Det var otroligt häftigt att jobba med Kåre. Han är en producent som inte bara funderar och säger vad en bör göra, utan han berättar också var som bör göras annorlunda.

Bandet på plattan består av Nikolai Eilertsen (Bigbang, Elephant 9) på bas, Pål Hausken (In The Country, Monica Heldal) på trummor och Thomas Dybdahl och Kåre Vestrheim på de flesta gitarrer och klaviaturinstrument.

- Jag vill att det jag får till ska vara intimt och att lyssnaren känner att den befinner sig i det rum som  skivan spelades in i.

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida