Shop Menu

HiFi Klubben

Gå till innehåll
Outlet Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Emma Mattson prover högtalare

Du känner säkert igen dig: Du sträcker fram en öronsnäcka för att du vill dela en grym musikupplevelse med en vän. Eller så sitter du i vardagsrummet och spelar din favoritlåt på din smartphone. Men det är något som saknas – du känner inte musiken i kroppen.

Det handlar helt enkelt om fysik. Musik är ljudvågor, och pyttesmå högtalare kan inte skapa stora ljudvågor. Stort ljud och djup bas kräver högtalare av en viss storlek. Det är inget konstigt i sig. Frågan är snarare var och hur du helst vill lyssna på din musik.

Vi frågade Emma Mattson, som är livsstilsbloggare och driver bloggen emmamattson.com, om hon ville testa tre olika musiklösningar. Alla hade det gemensamt att det är väldigt enkelt att spela musik trådlöst på dem, oavsett om det är från YouTube, streamingtjänster (Spotify, TIDAL m.fl.) eller den musik du har liggande på mobilen eller datorn. Men utöver det har varje lösning sina för- och nackdelar.

Den första lösningen är smidig och enkel att ta med sig, med inbyggt batteri. Den passar bra i mindre rum där hemma, men är också lätt att ta med sig ut. Den andra lösningen är en större och kraftigare högtalare avsedd att användas mer permanent i ett rum. Den sista lösningen är en riktig minianläggning med två högtalare. Men den är fortfarande lätt att installera och lätt att spela musik på via telefonen.

Här kan du läsa lite om vad Emma tyckte om de olika systemen.

 

Kan du berätta lite om dig själv? Hur gammal är du och var kommer du ifrån?

Jag är 31 år och kommer från Stockholm men har bott nästan hela min uppväxt i Belgien. Idag bor jag i Vasastan med min sambo och katten Sydney. 

 

Vad gör du till vardags?

Jag jobbar som yogalärare. När jag inte är i yogastudion och undervisar så är jag där och yogar själv, eller så jobbar på min blogg där jag skriver om mina resor, min träning och min stil. 

 

Vilka intressen har du och hur yttrar de sig i ditt liv?

Jag älskar att resa, yoga och fota. Jag är så lycklig som får jobba med det jag älskar - att få vara kreativ och röra på mig är det bästa jag vet.

 

 

Hur länge har du haft en blogg och varför startade du den?

Jag har bloggat i 11 år, och startade bloggen för jag ville jobba inom mode. Från början var det verkligen bara en modeblogg, men idag är det mer en livstilsblogg där jag delar mycket mer än mitt intresse för mode. 

 

Vilken roll spelar musiken i ditt liv? 

Oj! Det går knappt att beskriva med ord. Musiken är allt! Har jag en dålig dag, eller en bra dag, om jag är trött eller pigg, glad eller ledsen - musiken hjälper alltid. Jag spelar alltid musik hemma, och så fort jag går utanför dörren sätter jag på mig lurarna. Musik kan vara peppande eller lugnande, till och med läkande.

 

Hur använder du musik till vardags och när du festar?

Till vardags spelas det alltid musik i köket där jag spenderar mest tid med mig dator och jobb, eller i lurarna om jag är på väg till yogan. När det är fest Brukar jag använda en större högtalare i vardagsrummet med bättre bas för lite högre och mer dansvänlig musik. 

 

Vad är viktigast för dig när du lyssnar musik?

Viktigast är ljudet. Jag älskar en bra bas och tydligt ljud så man kan höra texterna klart oh tydligt. 

 

 

Du har testat tre olika system. Kan du beskriva dem var för sig och hur du testade dem?

Bang&Olufsen - Kan vara den snyggaste högtalaren jag sett! Otroligt snygg färg och fint läderhandtag. Bra storlek, och riktigt bra ljud. Jag blev verkligen super imponerad av basen och ljudet. Absolut bäst av de portabla högtalare jag testat och min favorit av de tre jag testat!

 

Denon Envaya Mini - Liten och nätt och helt perfekt högtalare att ta med sig på resan eller till picknicken. Jag var ju såklart tvungen att testa om den verkligen var vattentät - så den fick sig en ordentlig dusch och funkade hur bra som helst under och efter duschen! Väldigt bra ljud för att vara en så liten högtalare, och ett stort plus är batteritiden på 10 timmar!

 

DALI högtalare och NAD förstärkare - Helt ärligt så är jag ingen tekniker, så att få ihop allt med sladdar till förstärkaren etc tog lite tid, men jag fick ihop det efter ett tag och WOW vilket ljud! Klart de bästa högtalarna för hemmabruk. Grym bas som kändes i hela kroppen på hög volym. Gillar den snygga och enkla designen. Skulle man ha fest med dessa skulle festen aldrig ta slut!!

 

 

Vad var den största skillnaden mellan systemen?

Den tydligaste skillnaden var både storlek och bas. Beroende på hur man vill använda högtalaren så tycker jag det fanns nått för alla bland dessa tre. Denon - liten och nätt och vattentät, Bo&O - snygg och portabel, lite större och lite bättre ljud än Denon, men detta har säkert med storleken att göra också. Sedan Dali högtalarna som endast är för hemmabruk men med absolut bäst bas och ljud. 

 

Är ljud eller design viktigast för dig när du ska välja en musiklösning?

För mig är det en kombination. Jag vill gärna ha en snygg högtalare som passar bra hemma hos mig och får plats enkelt i en hylla utan en massa sladdar. Ljud är såklart också lika viktigt. 

 

Vilket av de tre system du har testat skulle du föredra om du skulle slå till här och nu? 

Utan tvekan Bo&O, den har precis det jag söker i en högtalare. Snygg design och bra ljud! "

 

Emma kom fram till ett system som hon gillade bäst. Men det är inte säkert att du drar samma slutsats. Men i gengäld kan du vara säker på att Hi-Fi Klubben har en musiklösning som passar just dig och ditt behov. Kom in till oss i butiken och prova dig fram!

 

Här ser du de tre musiklösningar Emma testade:

 

Vi tror att du kommer gilla mer än bara denna sida