HiFi Klubben

Gå till innehåll
lokala erbjudanden Gör ett klipp på utställningsmodeller, utgående produkter och restlager från alla våra butiker. Läs mer

Lyssna på musik med dina närmaste

– och förstå dem

Att lyssna på musik tillsammans hjälper familjen att förstå varandra. Det vet journalisten och föredragshållaren Mikkel Falk Møller allt om. För i hans familj har musiken brutit generationsbarriärerna och skapat relationer där de kan säga rakt ut vad de har på hjärtat.

Han har sett Bob Dylan i Bryssel och Bruce Springsteen i Paris med sin pappa. Han har sett Rolling Stones i både Berlin och Stockholm med sin mamma. Bland annat. För gemensamma musikupplevelser med föräldrarna går som en röd tråd genom 42-årige Mikkel Falk Møllers liv.

”Vi har aldrig sysslat med idrott eller åkt och fiskat tillsammans. Det är musiken som har knutit samman oss”, säger han och konstaterar:

”Några av de roligaste minnena jag har tillsammans med mina föräldrar är helt klart de där konsertresorna.”

Vi lyckade låta musiken att gå i arv till varandra utan att det kändes påtvingat
- Mikkel Falk Møller

Fröet till de goda minnena sattes när Mikkel Falk Møller botaniserade bland föräldrarnas vinyler och började gilla de artister föräldrarna hade lyssnat på när de var unga. Album från The Doors och Rolling Stones blev soundtracket under hans ungdomsår – och han fick sin första kyss till tonerna av Bob Dylan.

Vid den här tiden bodde familjen i Bryssel, så när Dylan satte upp en konsert i stan 1991, åkte 14-årige Mikkel Falk Møller inte bara dit med sin bror och sina kompisar, utan även med sin mamma och pappa. En junidag året efter satte de sig i familjens nya Citroën och körde till Paris där Bruce Springsteen spelade. Och så lades helt informellt grunden för en lång tradition. Och när familjen är ute och reser glider nördiga samtal om ’Blonde on Blonde’ eller ’The River’ naturligt över i samtal om personliga känslor och konkreta minnen.

”Genom musiken har jag fått höra historier från mina föräldrar som jag aldrig skulle ha fått höra vid middagsbordet eller en vanlig släktträff. Det kan till exempel handlar om detaljer från deras ungdom som jag inte kände till.”

Så i dag inser Mikkel Falk Møller att resorna och samtalen kring musik har stärkt hans relation till föräldrarna.

”Att vi har haft det gemensamt har betytt mer än jag någonsin trodde. Det var som om att skillnaderna oss emellan suddades ut, och vi förstod varandras livsstilar. Det har lett till en öppenhet där vi kan säga rakt ut vad vi har på hjärtat. Det finns inga tabun i min familj, men jag har däremot vänner där allt sopas under mattan”, säger han.

PIC2_Mikkel.Moeller.Volume_1800x1300.jpg

En joint med mamma

Under Rolling Stones-resorna med sin mamma har han flera gånger upplevt att de blivit som två jämnåriga tonåringar. Som när han i Parken i 1998 lyfte upp henne så att hon kunde göra high-five med Mick Jagger, eller som i Stockholm 2014 när de råkade gå förbi bandets hotell. Trummisen Charlie Watts kom ut, och Mikkel Falk Møllers mamma fick kontakt med honom. Han tog henne i hand medan hon berättade att hon följt bandet i 50 år. ”Charlie Watts var helt uppriktig när han sa att ’det var väldigt roligt att höra’.”

Vildare gick det till under deras allra första resa: De tog bilen till Berlin 1995. Det var, som Mikkel Falk Møller själv uttrycker det, ”tämligen kaotiskt.” ”Berlin var fortfarande en röra och många hus var ockuperade. Vi hade varken ordnat hotell eller konsertbiljetter, men det lyckades vi ordna. Efter konserten var vi helt uppe i varv på dopamin och hittade en bar där vi satte oss och började snacka med en tysk farmor som satt och rullade jointar. Hon frågade om vi ville röka med henne. Och det tackade vi ja till. Mamma hade visst inte rökt sedan hon såg Rolling Stones i Vejlby Risskov-hallen 1973, men vi satt där och blev glada i hågen tillsammans.”

PIC_Mikkel.Moeller.Volume_1800x1300.jpg

Hoppas på Cave

Familjetraditionen omfattar idag även Mikkel Falk Møllers 21 år yngre lillasyster. Hon hade Dylan-planscher i sitt flickrum, och när The Rolling Stones spelade i Hyde Park i London i 2013, skrålade hon med som en 16-åring, och stod sida vid sida längst fram tillsammans med sin då 37-årige storebror och 64-årige pappa.

”Även om min syster och jag har samma föräldrar, så tillhör vi två olika generationer rent åldersmässigt. Så det var kul att stå där, tre generationer, och dela den upplevelsen. Vi lyckade låta musiken att gå i arv till varandra utan att det kändes påtvingat.”

Mikkel Falk Møller har själv en son på snart tre år. Och i och med att han, alltså Mikkel, inte sonen, till vardags arbetar som journalist och föredragshållare, där ämnena kretsar kring musik, blir musikhistorien en naturlig del av pojkens uppväxt. 

”Vi har aldrig sysslat med idrott eller åkt och fiskat tillsammans. Det är musiken som har knutit samman oss”
- Mikkel Falk Møller

”Det är klart att jag hoppas kunna ge min son något av det som jag fått uppleva med mina föräldrar. För det är enormt mycket värt. Problemet är att det är osannolikt att det bliver Dylan och Stones … samtidigt vet man aldrig dem … som tur är finns det alltid något annat. Kanske drar vi på Nick Cave- och Blur-konserter tillsammans.”

 

Botanisera bland några av albumen som tilltalar flera generationer.

The Beatles - Revolver

Nick Cave - The Boatmans Call

Johnny Cash - At Folsom Prison

Bob Dylan - Highway 61 Revisited

The Rolling Stones - Sticky Fingers